Војводина

Агробизнис инкубатор и произвођачи из Срема представили се на сајму „Agro Belgrade 2024”

Агробизнис инкубатор Сремска Митровица, чији су оснивачи Покрајинска влада и новосадски Пољопривредни факултет, учествовао је и ове године на Међународном сајму воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade 2024”, који се одржава од 25. до 27. јануара на Београдском сајму.

Првог дана манифестације домаћини на штанду Агробизнис инкубаторa били су потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић и декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица. Штанд су обишли министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил.

Потпредседник Ћурчић је изјавио овом приликом да је Покрајинска влада 2021. године, на предлог Савета за праћење економских активности на територији АП Војводине, донела одлуку да оснује Агробизнис инкубатор управо у Сремској Митровици зато што Срему гравитира највећи број малих произвођача пољопривредних производа – млека, меса, воћа и поврћа.

„Агробизнис инкубатор је основан с идејом да се пружи подршка малим произвођачима како би они своје производе на прави начин могли да пласирају на тржишту, унапреде производњу и остваре већи промет“, истакао је Ћурчић и додао да данас Инкубатор има више од 60 чланица.

Он је изјавио да је у току израда студије која ће се бавити потрошачима, али и произвођачима, и користиће им за унапређење производа и маркетиншке промоције, указујући на то шта заједнички може да се уради како би се дошло до новог тржишта и повећао обим производње.

„Покрајинска влада ће наставити преко Агробизнис инкубатора да помаже малим произвођачима, како би им омогућила да излажу своје производе и на другим сајмовима“, навео је Ћурчић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица истакао је да сајам „Agro Belgrade” има посебну важност за наше пољопривредне произвођаче, где се већ другу годину успешно представљају.

„Оснивање Агробизнис инкубатора – заједнички пројекат Покрајинске владе, Пољопривредног факултета и Агенције за рурални развој Града Сремске Митровице – сваке године показује да је то био један успешан подухват, јер смо остварили идеју да заједнички подржимо мале пољопривредне произвођаче, да им омогућимо наступ на сајмовима и развој пословања, са савременим паковањем производа“, нагласио је декан Тица.

Он је додао да је то део шире стратегије институција које су основале Агробизнис инкубатор, а то је да се нашим пољопривредним произвођачима пружи максимална подршка.

„Овом приликом позивам све мале пољопривредне произвођаче да се прикључе овом великом пројекту јер очекујемо да ћемо им у будућности дати још већу подршку“, истакао је Тица.

На изложбеном простору Агробизнис инкубатора, другу годину заредом, 23 пољопривредна произвођача са територије Срема излажу своје производе – ракију, вино, сухомеснате производе, мед, џемове, сокове и друго, и на тај начин представљају своју производњу на тржишту.

Пројекат Агробизнис инкубатора је покренут са тридесетак чланова, док их данас има преко шездесет. На овогодишњем сајму своје производе су изложили мали произвођачи из околине Сремске Митровице, а Фрушка гора је препозната као стратешки потенцијал за производњу.