Друштво

Крчединска ада: Данас наставак евакуције новим бродом

Евакуација домаћих животиња које су биле заробљене на Крчединској ади, због високог водостаја Дунава, данас ће бити настављена и за то ће бити ангажован нови брод.

Евакуација је започела у уторак, али су се одмах појавили проблеми. Најпре је морала бити промењена скела, јер првобитна није имала ограду. Затим се, после свега две туре, у којима је евакуисано око 60 животиња, покварио брод.

На вишим деловима Крчединске аде било је заробљено око 200 животиња, пре свега коња и говеда. Њима су у понедељак ватрогасци и војска допремали храну.

Ниједна животиња није угинула, мада су две у лошем стању.

Данас следи евакуација коња, што ће бити најтежи део и предвиђено је осам превоза јер на скелу стаје око 25 животиња.

Према речима директора Јавног предузећа „Војводинашума“, Кокаи Роланда, званичан захтев за помоћ стигао им је тек у понедељак.

„До сада овако нешто никад нисмо радили. Ми смо за осам сати скелу допремили преко 55 километара, а данас ће нам помоћи приватници, пошто се наш брод покварио. Ми обезбеђујемо логистику, остало процењују сточари“, казао је Роланд.

Из „Војводинашума“ су раније навели да су на иницијативу Покрајинске Владе и молбу власника стоке на располагање ставили своје људске и техничке ресурсе.

Захваљујући сарадњи Министарства пољопривреде, „Војводинашума“, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства унутрашњих послова, пронађен је начин захваљујући којем ће ЈП „Војводинашуме“ обезбедити и финансирати скелу од 28 тона помоћу које ће животиње на безбедан начин, уз присуство Ветеринарских инспектора, бити пребачене на безбедно.