Забава

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖЕ ДУГМАД И МАЛИ ЏЕПОВИ УНУТАР ЏЕПОВА НА ЏИНСУ Људи су раније били неопходни

Да ли сте се икада запитали зашто неке фармерке имају металне дугмиће на малим џеповима унутар великих предњих џепова? Можда сте помислили да је реч о чисто естетском детаљу, али заправо је некада постојао практичан разлог зашто су се на фармерке пришивали дрикери.

Чувена компанија „Levi Strauss & Co“ патентирала је дизајн за фармерке још давне 1873, а временом су метални дугмићи на предњим џеповима постали култни део дизајна. Чак и данас постоје на многим моделима, а ако сте сте икада запитали која је њихова сврха, односно имају ли практичну вредност, ево одговора!

Foto: Pixabay

Да бисмо сазнали зашто постојe ова дугмад морамо да се вратимо у прошлост, када су фармерке коришћене као издржљиве радне панталоне. Пре него што је наступило доба брзе моде, оне која се лако набавља и мења, људима је било неопходно да њихова одећа траје, посебно ако су радили неки физички посао.

Добар пар тексас фармерки свакако је дуготрајан одевни предмет, који није лако уништити, али људи који су радили у рудницима средином и крајем 19. века брзо су открили да са џинсом имају један проблем који се непрестано понављао. Фармерке би се брзо излизале око џепова, односно на местима где су се шавови спајали.

Foto: Pexels

Метална дугмад су пробијена управо кроз те „слабе“ тачке на фармеркама, како би се шавови ојачали и држали се на окупу. Како се савремени свет променио и фармерке се више не користе као радна одећа, потреба за оваквим ојачањем је престала, али су неки модели фармерки ипак задржали дрикере – као детаљ који употпуњује дизајн.

Поред металних дугмића, можда вас је збуњивало и постојање малог џепа унутар већег, предњег џепа на фармеркама? Овај додатак првобитно је дизајниран како би се у њему чувао џепни сат, који су мушкарци носили пре него што су ручни сатови постали популарни.

zena.blic.rs/novosadska.tv