Србија

ЗА СВАКУ ПОХВАЛУ Лесковчани добили прву теретану за особе са инвалидитетом

Изграђена је уз подршку градске управе и шведске хуманитарне организације „Хелветас”.

Лесковац је однедавно богатији за неколико вежбалишта на отвореном, а међу њима је и теретана за особе са инвалидитетом.

Прва теретана у Јабланичком округу у ове сврхе изграђена је уз подршку градске управе и шведске хуманитарне организације „Хелветас”.

Идеја пројекта је потекла из Удружења особа са мултиплом склерозом, тачније од њихове потпредседнице Јелене Милићевић.

– С обзиром на то да радим у Удружењу и да пратим конкурсе, наишла сам на овај који се односио на групе грађана. Припремили смо све документе и испунили услове, па сам написала пројекат који су подржали људи не само из нашег удружења, већ и из удружења дистрофичара и слепих. Наш пројекат „Град по мери човека” био је први на листи и тако је кренула реализација – истиче Јелена.

Теретана је намењена особама са инвалидитетом и могу је користити сви са територије Јабланичког округа. Свако ко посети Лесковац има прилику да сврати на ово вежбалиште које се налази надомак самог центра града, у парку у Улици краља Петра Првог.

Справе су прилагођене за различите потребе особа са инвалидитетом, а предност оваквих терена је вишеструка. Не плаћа се па свако ко пожели може да вежба, те је доступно и социјално угроженим категоријама, пензионерима итд… Вежбање на отвореном простору у пријатном окружењу даје посебне бенефите људском организму – саветује саговорница Гласа осигураника. Јелена Милићевић преноси и да су реакције суграђана биле јако позитивне, да је свима драго што је у њиховом крају отворена теретана тог типа јер их досад није било. Добили су похвале и од спортиста који долазе да играју стони тенис, а доста њих се распитивало о могућности организовања превоза из околине.

– Замисао пројекта је да се да на значају и подршци људима који нису били у могућности за одређене активности, да их охрабримо у њиховој борби да се равноправно укључе у све области друштва – истиче Јелена.

Представници лесковачких удружења особа са инвалидитетом и представници локалне самоуправе су сложни у једном – сматрају да је то допринос разбијању предрасуда које се обично везују за људе који користе помагала и отежано се
крећу.

Вредност овог пројекта износи 2,7 милиона динара, а средства су обезбедили град Лесковац и организација „Хелветас”. Удружење МС у октобру ове године обележава 15 година постојања, а припремне активности за свечаност су у току.

penzionisani.bizportal.rs/novosadska.tv

Foto: Televizija Leskovac

Related posts

(ФОТО) „ХВАЛА НАШИМ МОМЦИМА!“ Вучић честитао фудбалерима: Лесковац је наша тврђава, Србија понос!

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) ПОЖАР У ЛЕСКОВЦУ ПОД КОНТРОЛОМ – МУП: Нема опасности од даљег ширења

Новосадска ТВ

ЛЕСКОВАЧКА ШКОЛА СЕ ОГЛАСИЛА ПОВОДОМ НЕЗГОДЕ Девојчице у свесном стању, без видљивих повреда

Ivona