Србија

Скупштина Србије завршила рад, сутра наставак СЕДНИЦЕ О ЛИТИЈУМУ

Скупштина Србија завршила је данашњи рад, а седница на којој се расправља о предлогу за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима коју је предложило 86 опозиционих посланика биће настављена сутра у 10.00 сати.

Министарка Ђедовић Хандановић на крају данашњег рада још једном је предложила Скупштини да не прихвати предлог измена овог закона, а пре свега зато што је у супротности са стратешким интересима Србије.

Она је рекла да Србија има огроман потенцијал да допринесе енергетској транзицији.

„Наши природни ресурси пружају нам основ за развој ланца вредности што ће бити кључне користи за нашу земљу уз примену највиших стандарда“, поручила је она на крају данашњег рада.

Председница Скупштине Ана Брнабић рекла је током расправе да је влада на чијем је она челу била 2017. године натерала Рио Тинто да се придржава свих међународних и српских стандарда животне средине у време, како је навела, када нико од посланика опозиције није причао о екологији.

„То смо урадили ми 2017. године. То је било 13 година након што сте ви дали прво истражно право Рио Тинту. 2017. када нико од вас у тим клупама није причао о зашти животне средине, ми смо натерали Рио Тинто да прича о животној средини. И то је једина истина“, рекла је Брнабић обраћајући се као посланик.

На питање посланице Еколошког устанка која је образлагала закон, Данијеле Несторовић због чега влада није раније мењала законе о рударским и геолошким истраживањима, Брнабић је одговорила да су управо зато релевантни закони из 2006. и 2011. године.

„Зато што је Рио Тинту тим законима било гарантовано експлоатационо право. Све да смо променили закон 2014. године, он ретроактивно није могао да се примени на пројекат Јадра и Рио Тинто, зато што им је до 2012. године апсолутно све гарантовано“, рекла је Брнабић.

Додала је да је влада наставила са тим пројектим са два циља.

„Први је да се све ради у складу са најстрожим стандардима заштите животне средине. И други је да не будемо сировинска база, него да све што имамо од наших сировина, искористимо за богатство наших народа, а посебно западне Србије“, рекла је Брнабић.

Додала је да је потпуно очигледно из меморандума потписаног са Рио Тинтом 2017. године, да је Влада коју је она водиал натерала Рио Тинто да каже да ће се у потпуности активно придржавати и промовисати српске и међународне стандарде заште животне средине.

„Да се успостави оквир надзора, у блиској сарадњи са релевантним државним органима, локалним институцијама, заједницима, другим институцијама, у сврху надзора имплементације пројекта Јадар уз обезбеђивање најбољих пракси друштвено-одговорног пословања“, закључила је Брнабић.

Данашња седница почела је са сатом закашњења пошто није било кворума, који су затим обезбедили посланици владајућих странака.

 

Фото: Скупштина Србије Пеђа вучковић

 

 

 

Related posts

КУРТИ ЖЕЛИ ДА ИЗАЗОВЕ РАТ: Брнабић – Ситуација на КиМ најозбиљнија до сада!

Новосадска ТВ

Брнабић: ВУЧИЋ ОДЛАСКОМ У ПОДРИЊЕ показује да му је НАРОД НА ПРВОМ МЕСТУ

Новосадска ТВ

Брнабић: СРБИЈА НИКАДА НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД КиМ

Новосадска ТВ