Политика

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Приштина никад није желела стварни дијалог и разговор, први и основни циљ је протеривање Срба и уништење српског народа на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је да ће сутра учествовати на радном ручку који за лидере са Западног Балкана организује председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће то бити важан састанак на коме ће бити реч и о проблемима, као и да очекује коректан разговор.

„Биће свакако важан састанак где ће се разговарати о Агенди раста, о реформама неопходним на путу за јединствено европско тржиште, што значи пре тога јединствено балканско тржиште. Разуме се, биће говора и о проблемима и о свему другом, али верујем да ће то бити један важан састанак у којем ће нам председница Европске комисије указати на то да ће Марта Кос водити онај део који је у ЕК задужен за проширење ЕУ и да ћемо имати прилику да се упознамо са њиховом новом агендом“, рекао је Вучић за Пинк.

Изразио је уверење да ће то бити коректан разговор и напоменуо да то, ипак, зависи увек и од Приштине и од Сарајева.

Не мислим да може да буде било какав проблем на том скупу, додао је Вучић.

Он је рекао да мора одмах да се врати у Београду, јер је обећао сину Вукану да ће га водити на утакмицу Звезда – Бенфика.

Вучић: Приштина никад није желела стварни дијалог и разговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом јучерашњег одбијања Приштине у Бриселу да учествује у трилатералним разговорима, да они никада нису желели стварни дијалог и да не мисли да нас по том питању очекују бољи дани.

„Они никада нису желели дијалог. Ми се никада нисмо ни руковали. Дакле, ми никада нисмо имали стварни дијалог и стварни разговор. Нису га желели, покушавали су триковима на све могуће начине да увек окриве Београд за нешто што се лоше догађа на терену“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је рекао, имамо посла са људима који су „енверхоџисти“.

„Неко каже стаљинисти, а видео сам да људи користе тај термин. Ја их не бих тиме чак ни частио. Дакле, али свакако анархистичка, марксистичка, хоџистичка идеологија, која има своје циљеве, а први и основни циљ је протеривање Срба и уништење српског народа на КиМ и све што може да се учини против Србије“, рекао је Вучић.

Како је додао, кад имате такав циљ, а немате ништа економски да понудите, немате нових фабрика, немате значајан део страних инвестиција, немате друге циљеве које постављате, онда је јасно да ћете то да радите.

„Они не желе дијалог, они не желе разговор, јер они кажу, ми смо суверена држава и немамо о чему да разговарамо. И када се то догоди, онда ви видите да сте у ствари у тешкој ситуацији, а желите да наметнете разговор онима који не желе ни да вас чују, а и који не желе ништа да вам кажу, осим да буде спроведено то што је њихова политика“, навео је председник.

Вучић каже да нас ту не чекају добри или бољи дани, већ сматра да ће бити безброј проблема.

„Али полако се ми припремамо и за Народну скупштину и за наше мере и наше је да помажемо нашем народу, да увек будемо уз наш народ на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

Приметио је да су данас најављивали поново, цео дан, отварање моста на Ибру.

„Неће то бити једноставно и да видимо хоће ли КФОР, односно НАТО, да држи своју реч коју су и нама дали, а ја желим да верујем да хоће и да неће дозволити отварање тог моста без дијалога и без договора са Србима“, рекао је Вучић.

Вучић: Пријатељи Србије и западни партнери нису имали примедбе на мере за АП КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да пријатељи Србије у свету попут Кине и Русије као и западни партнери нису имали примедбе на мере које је Београд донео како би помогао Србима у Аутономној покрајини Косово и Метохија и да су истакли да је важно говорити о повратку у дијалог и резултатима дијалога.

„За мене је важно да су пажљиво саслушали то наши пријатељи у свету и Кинези и Руси. Да су то саслушали и наши западни партнери, који нису имали примедбе, већ су рекли да је важно да се говори о повратку у дијалогу и о резултатима диалога. Ми кроз оно што је наша политика ‘статус qуо анте’, не тражимо ништа више од онога што већ није договорено“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Вучић је рекао да између осталог Београд тражи формирање ЗСО и мирне и демократске изборе, а не изборе у којима ће излазност да буде три одсто.

„Никада ту нема добрих решења, нема сјајних решења и нико не може да их доноси. Али ово је један озбиљан, посвећен, одговоран, начин борбе уз то да целу Србију не убацујемо у проблем како би то неки други урадили“, нагласио је Вучић.

Он је истакао да од припадника опозиције у Београду не очекује подршку и истакао да је ни у прошлости није добијао.

„И то је нешто што је потпуно јасно да неки људи немају своју политику, да немају никакав план, да немају никакав програм. Једино што их занима је то како и на који начин да буду против и да чекају шта је то што ћу ја да изјавим и да кажу како баш то није ваљало“, оценио је председник Србије.

Вучић се осврнуо на речи некадашњиг председника САД Теодора Рузвелта који је рекао да слава увек припада онима који су у рингу, онима који се боре, који су некада умрљани и укаљани и знојем и крвљу, али који се боре за своје циљеве и који настављају да се боре за своју земљу.

„Они што добацују, који су кибицери, њима никада ништа неће да припадне, остаће само то да је неко некада добацивао, нико им ни име ни презиме неће знати“, рекао је Вучић.

Вучић: Као председник Србије мој посао је да штитим интересе свих грађана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је његов посао као шефа државе да штити све грађане Србије без обзира на њихове политичке ставове и да је због тога затражио од хрватских власти да што пре пусте на слободу глумца Сергеја Трифуновића.

„Као председник Србије, мој посао, шта год и Трифуновић и било ко други рекао, мој је посао да штитим интересе грађана Србије. То сам радио и то ћу да радим до краја свог мандата. Ништа спектакуларно, само нормална ствар“, рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Он је навео да из странке чији је члан Трифуновић нису реаговали на његово хапшење у Хрватској, а да су претходно реаговали на задржавање на граници Србије певачице Северине.

Истакао је да је певачица била задржана на граници, а да је Трифуновић добио условну казну затвора, оцењујући да је лицемерно од стране опозиције што нису оштрије реаговали на хапшење глумца.

„Како то да никоме не пада на памет да каже, ако је оно (задржавање певачице) диктатура, како се онда ово сада зове“, питао је Вучић.

Он је пожелео Трифуновићу успешан повратак у Србију и изразио наду да ће из његове странке оштрије реаговати на дешавања у Хрватској, када се глумац буде вратио.

Вучић: Поносан сам што водимо слободну, слободарску, самосталну и независну политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се поноси тиме што Србија води слободну, слободарску, самосталну и независну политику и истакао је да је уверен да ће и после 2027. године, када му престане мандат, на челу Србије бити људи који ће умети слободно да размишљају и самостално да доносе одлуке, у интересу грађана Србије.

Он је тако одговорио на изјаву опозиционог политичара Борка Стефановића, који је рекао да му је интересантно што француски и немачки државници долазе у Србију и сарађују са Вучићем, а не питају какав је његов однос са Кином и Русијом.

„Неки људи имају у свом дубоком политичком хабитусу тај кметски однос према онима за које мисле да треба да им наређују, како да се понашају“, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је оценио да неки људи имају готово ропски ондос према сизерену.

„Они вам кажу да је нормално и природно да ви не водите земљу, већ да неко други у ваше име води земљу. Мени то не би напамет пало да некоме замерам“, рекао је Вучић.

Када су сусрети са кинеским председником Си Ђинпингом у питању, рекао је да се видео са њим зато што га изузетно поштује и зато што сматра да је добро за нашу земљу.

„Нисам увео санкције Русији зато што мислим да је то добро за нашу земљу и да водимо добру политику. Зато што ћете за две године кад се заврши тај рат, ви да стојите сви у реду и да будете већи русофили десет пута него било ко из ове земље. Не бисте ли успели брже, боље да обнављате односе са Русијом оног дана када се успостави мир. А доћи ће и тај дан“, рекао је Вучић.

На констатацију водитељке да су у Београду у последње време често долазили страни велики лидери, Вучић је најавио да ће ускоро доћи и председник једне афричке државе и краљ једне друге афричке државе.

Вучић: Није та опозиција за забрану ископавања литијума, већ би они да копају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да опозиција која је поднела предлог закона везано за литијум, не тражи трајну забрану ископавања литијума, него би, како је рекао, они желели да ископавају литијум.

„Јесте ли чули њихово објашњење? А јесте ли ви дакле за трајну забрану ископавања литијума? А не, не, нисмо ми за трајну. Јеси ли ти музичар? Јесам. Не, не, нисам, само тетки лек да однесем. Дакле, нису они за трајну забрану ископавања литијума, него би да они ископавају литијум. Да Србија заостаје, да Србија стоји, али кад они дођу на власт, као да је то нешто извесно“, рекао је Вучић.

Каже да о томе да долазе на власт причају већ 12 година.

„То је та заблуда у којој они мисле, е, ми смо следећи па ћемо ми да дођемо. Не. Биће много ту разних подела унутар власти, на различите начине, различитих коалиција, неки нови људи ће доћи, али ви такви, људи који никада нисте показали поштовање за интересе народа, за интересе државе, нећете дуго још да победите. И не постоји тај ред у којем ви морате да победите, просто такво нешто не постоји нигде“, рекао је Вучић.

Осврнуо се и на то што су поручили да не долази у Скупштину.

„Кад сам рекао, ево, стижем у Скупштину, они кажу, немој да долазиш, зато што је то кршење не знам чега, Устава, иако су ме сто пута звали да дођем. Да не би прошли опет као што прођу сваки пут“, рекао је Вучић.

Каже и да су предлог закона неписмено саставили и да су измислили да ће се јадарит третирати сумпорном киселином на 250 степени.

Вучић је рекао да је ишао у Лозницу како би разговарао са људима који имају потпуно другачије мишљење од њега по питању ископавања литјума и да нема никакав проблем с тим.

„Ја сам отишао да разговарам са људима и разговарао сам са другачије мислећим људима и са неким људима који су водили протесте у Крупњу, са људима који су водили протесте у Малом Зворнику, и у Љубовији, и на другим местима. И немам никакав проблем са тим. И имају потпуно другачија мишљења“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да ти људи имају потпуно другачије мишљење, али су спремни да разговарају јер је њихова судбина у питању и судбина земље.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

 

Related posts

Отворена изложба о адвокатима страдалим у НОВОСАДАСКОЈ РАЦИЈИ – “Када закон заћути”  

Новосадска ТВ

Стојковић: Мађарска је противник за респект, али ми верујемо у наш квалитет и очекујем очекујем праву такмичарску утакмицу

Новосадска ТВ

Вучић: СПС има чиме да се поноси, важан чинилац за напредак Србије

Новосадска ТВ