КултураНови Сад

Ибрахим Малуф на Калеидоскопу културе

Трећа недеља Калеидоскопа културе посвећена је извођачкој уметности, а звезда ове недеље биће Ибрахим Малуф, један од најистакнутијих трубача данашњице, француско-либански инструменталиста и композитор номинован за Греми награду.

Малуф ће одржати концерт у новосадском Дистрикту, на великој бини, на отвореном, у суботу 21. септембра са почетком у 20.30. Улаз на концерт је слободан, резервације и пријаве нису потребне, а улаз ће бити могућ једино са Булевара Деспота Стефана 5 код објекта Фабрика.

Дан раније, 20. септембра, у оквиру недеље извођачке уметности, публика ће имати прилике да погледа плесну представу „Кора“, инспирисану романом „Вере и завере“ Александра Тишме, коју ће извести плесачи КУД „Вук Караџић“ из Темерина у Дистрикту, на великој бини, на отвореном, са почетком у 21 час.

Исте вечери, у СКЦНС Фабрика од  19 часова, одржаће се представа „Демократија“, редитеља Вељка Мићуновића. Представа Београдског драмског позоришта рађена је у копродукцији са Новосадским позориштем.

У складу чланства Града Новог Сада у УНЕСЦО Мрежи креативних градова у 2023. години,  мултимедијални пројекат „guitARevolution” презентоваће публици савремену уметност гитаре у потпуно новим оквирима тзв. проширене стварности. Овај перформанс посетиоци ће имати прилику да га погледају од 20 часова у Дистрикту, у објекту Биро.

У недељи која је посвећена архитектури, и ове године на Калеидоскоп културе, стиже добитник Прицкерове награде, која је пандан Нобелу у свету архитектуре. Јапански архитекта Рикен Јамамото најпрестижнију награду добио је за своје пројекте који за циљ имају неговање заједнице и повезивање људи замагљујући границе између јавног и приватног у простору. Током 5 деценија дуге каријере, изградио је бројне приватне куће, стамбене пројекте, школе, универзитетске кампусе, музеје, чак и једну ватрогасну станицу.

Вишенаграђивани јапански архитекта Рикен Јамамото одржаће предавање у суботу 28. септембра у Дистрикту са почетком у 20.30 часова.

Овогодишњи Калеидоскоп културе,  последњу, пету, недељу посветио је визуелној уметности. У самом финалу седмог издања Калеидоскопа културе, 4. и 5. октобра у Дистрикту, биће отворена изложба „Најцрњи талас“. Овај догађај доноси ретроспективу радова најзначајнијих редитеља овог периода, укључујући Душана Макавејева, Желимира Жилника, Александра Петровића, Живојина Павловића, Лазара Стојановића…

Програм ће обухватити просторне видео инсталације у изложбеном простору, које ће кроз иновативне презентације осветлити кључне теме и естетику „црног таласа” и  филмске пројекције, где ће одабрани филмови бити приказани у целости, праћени панел дискусијама са стручњацима. Филмови који ће се приказивати су „Скупљачи перја“, „Пластични Исус“ и „Кад будем мртав и бео“.
Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Neoplanta.

Related posts

Искључења воде у Новом Саду

Новосадска ТВ

НОВИ САД СПРЕМАН ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА-Ђурић у обиласку магацина ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ

Новосадска ТВ

(ВИДЕО)Отворена Заједничка лабораторија за одрживо пољопривредно-прехрамбено инжењерство и напредне биоматеријале на Технолошком факултету

Новосадска ТВ