Политика

(ВИДЕО) Влада Србије усвојила закључак којим се усваја ПАКЕТ МЕРА ЗА ЗАШТИТУ СРБА НА КИМ

Влада Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим се усваја пакет правних и економско-социјалних мера у циљу заштите права Срба и виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији, као и оперативни план за реализацију одређених мера у социјално-економској области.

Мере подразумевају снажну дипломатску кампању свих државних органа на заштити и борби за поштовање права српског народа на простору КиМ, која су угрожена једностраним и насилним потезима Аљбина Куртија, због чега је неопходан повратак на статус Quo Ante као основа за поштовање свих тековина дијалога.

Сет мера подразумева и снажну финансијску подршку српском народу на простору КиМ, кроз издвајање 20.000 динара месечно за 5.000 незапослених и социјално најугроженијих корисника, бесплатне уџбенике за сву нашу децу, накнада за ужину за децу у прешколском образовању, основним и средњим школама, нова радна места, инфраструктурне пројекте у виду изградње и адаптације нових кућа за српски народ на КиМ, а све с циљем системске подршке одрживом останку и опстанку нашег народа на овим просторима.

У циљу заштите виталних националних интереса српског народа у покрајини, биће успостављено специјално Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Србије на простору КиМ.

Одлуком која је данас усвојена на седници Владе Србије потврђен је став о отпорности српских институција на простору КиМ које неће бити угашене, као и одлука о нелегалности свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално једнострано проглашене независности и непостојању свих њихових аката који су донети или ће тек бити донети.

У циљу реализације усвојеног закључка Влада ће у хитном року формирати одговарајуће радне групе за сваку од мера ради реализације истих.

Ове мере су правно уобличене и предузимају се као одговор на тренутну ситуацију на КиМ у циљу заштите Срба који су у тешком положају, водећи рачуна о потреби очувања мира, поштујући све међународне обавезе, залажући се и даље за мирна и компромисна решења свих отворених питања кроз Дијалог и испуњење постигнутих договора.

Пакет мера и оперативни план обавезујући су за све органе државне управе, службе Владе, све функционере, као и преговараче српске стране у Дијалогу Београда и Приштине.

Чланови Владе усвојили су и закључак којим се налаже Министарству одбране да покрене процедуру за враћање обавезног служења војног рока.

 

Фото: Танјуг Јована Кулашевић

 

Related posts

(ФОТО) ДАН НЕСТАЛИХ У ГРАЧАНИЦИ: Неизвесност која траје четврт века

Новосадска ТВ

ВУЧЕВИЋ: Мислим да ћемо имати добре вести и ДВОЦИФРЕНИ СКОК МИНИМАЛЦА

Новосадска ТВ

Вучић данас са Лајчаком у Београду о КиМ

Новосадска ТВ