ВојводинаЗабава

Председница Гојковић отворила 17. „ТАМБУРИЦА ФЕСТ 2024“

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је вечерас 17. „Тамбурица фест 2024“, поручивши да је ова манифестација међу најверодостојнијим чуварима традиције и културног наслеђа Новог Сада, Војводине и Србије.

„Својим концептом и програмом, ониме што нуди такмичарима и бројним гостима, и захваљујући препознатљивости широм света, ‘Тамбурица фест’ је од самог настанка много више од уобичајеног места окупљања љубитеља овог музичког инструмента и његовог звука. И вечерас, као и на свим претходним светковинама квалитетне музике и лепе песме, сведоци смо да уметност и култура представљају један од најбољих начина зближавања и бољег упознавања разних народа“, изјавила је председница Гојковић истакавши да је тамбурица, један од најстаријих жичаних инструмената, међу најупечатљивијим деловима наше музичке традиције и културног идентитета.

Гојковићева је подсетила на то да су очување и неговање културног наслеђа, као и његово преношење генерацијама које долазе, међу кључним факторима развоја сваког друштва.

„Брига о заштити наше културне баштине треба да буде важан задатак свима нама који се њоме на било који начин бавимо. То укључује и подршку коју Покрајинска влада пружа установама, организацијама и појединцима који вредно раде на очувању наше музичке традиције, међу којима је несумњиво и наш ‘Тамбурица фест’“, рекла је председница и додала да о значају тамбурице говори и то што је тамбурашка пракса 2021. године уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

Гојковићева је навела да су манифестације попут ове важне, јер спајају наслеђе са савременим стваралаштвом, чинећи тако традицију и обичаје и „живим“ и видљивим, и дајући им активну улогу у настанку нових уметничких дела.

На фестивалу сваке године наступају оркестри из земље и иностранства у такмичарском делу програма за најбољи оркестар Светског тамбурица феста, а вокални солисти из целог света учествују у избору за најбољу ауторску песму Тамбурица феста. У оквиру ове манифестације настала је и Светска тамбурашка асоцијација, удружење свих тамбураша света са седиштем у Новом Саду.

 

Фото: Покрајинска влада

Related posts

У акцији „Олуја“ убијено и нестало 1.861 особа српске националности

Новосадска ТВ

Данас облачно, хладно и ветровито, температура до 7 °C

Новосадска ТВ

УЛТРАЗВУК АБДОМЕНА, ЕКГ, ПЕДИЈАТРИЈСКИ ПРЕГЛЕДИ… Ево које БЕСПЛАТНЕ ПРЕГЛЕДЕ можете обавити ДАНАС у дому здравља на Лиману IV

Ivona