Забава

(ВИДЕО) „Мислила сам да је снег, никад нисам видела нешто овако“: Феномен у Хрватској шокирао грађане, ево о чему се ради!

Метеоролог Иван Чачић осврнуо се на наглу промену времена која је затекла Хрватску, али и објаснио како је настала пена која је изненадила многе грађане у Новиграду.

„Дошло је до продора врло влажног и врло хладног ваздуха. Такође се догодио фронтални поремећај који је праћен висинском долином. Та се долина затвара у један циклон који називамо хладном капљом и која ће трајати већи део идуће недеље“, рекао је он.

Објаснио је и како је настала пена у Новиграду, која је шокирала многе грађане.

„На подручју северног Јадрана дувао је јак југо и југозападни ветар. Тај ветар вртложи море и онда од састава мора зависи како ће ти вртлози стварати пену – то зависи од смесе соли и биолошког материјала“, рекао је он за Дневник.хр.

Из Истрамета су пак детаљније појаснили како је комбинација јаког ветра и високих таласа додатно појачала овај феномен који на први поглед изгледа необично, али је реч о природном процесу који није редак у Истри, посебно током промењивих временских услова током лета и јесени.

Феномен може бити подстакнут интензивним цветањем мора каквом смо сведочили током протеклих неколико месеци.

Морска пена настаје када се органски материјали присутни у морској води, попут алги и планктона, распадају те ослобађају материје које делују као природни сурфактанти. Те материје смањују површинску напетост воде, омогућујући стварање мехурића ваздуха. Под утицајем јаких таласа и ветра, мехурићи се гомилају и формирају пену која се накупља на површини мора и уз обалу. Сада се због јаког ветра обала забелела, а пена је летела на све стране.

Иако метеоролози кажу да је ово уобичајена појава, грађани је пре нису видели и за њих је ипак необична.

„Па, ја сам у суштини мислила да је снег јер најављују неки снег. Кажем, па није ваљда снег, и тамо дођем и, ево, видите, то је катастрофа“, казала је Санелa за Нову ТВ.

 

Фото: Printscreen/Facebook/IstraMet

 

Related posts

ХОРОР У РОВИЊУ Привели Немца, подводном камером СНИМАО ДЕЦУ

Ivona

У Србији данас ПРЕТЕЖНО СУНЧАНО И ТОПЛО, са температурама до 36 степени

Новосадска ТВ

(ФОТО) ОВО СУ ПРВЕ РЕЧИ СЕРГЕЈА НАКОН ПУШТАЊА ИЗ ЗАТВОРА На фотографији није сам

Ivona