Друштво

КОНТРОЛОМ У ЦИВИЛУ ПРОТИВ ШВЕРЦОВАЊА: Почела примена нове тактике за бољу наплату градског превоза

Од почетка школске године путници јавног градског превоза не могу унапред да знају када ће бити контролисани, јер су патроле комуналне милиције и у цивилу почеле да контролишу плаћање карата у јавном превозу, а казна за непоседовање карте износи 5.000 динара.

Уколико путник не поседује карту, онда „Бели“, односно комунални милиционар преузима даље поступање, јер је он једино овлашћено лице које може да изда прекршајни налог, рекла је за Танјуг Соња Божовић Подунавац, секретарка Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију.

„Почетак септембра искористили смо за успостављање новог начина контроле карата, коју нам пружа Закон о комуналној милицији, а то је да наши „Бели“ односно Комунални милиционари имају право да контролишу карте и обављају друге послове у цивилу уз писани налог начелника Комуналне милиције“, навела је Божовић Подунавац.

Она је указала да казна за непоседовање карте износи 5.000 динара, с тим што је тај износ упола мањи уколико се плати у року од осам дана.

„На овај корак смо се одлучили јер смо уочили да је у претходном периоду на неким линијама на којима немамо свакодневну контролу примећен смањен број куповине карата, а у данима када имамо контролу имамо увећан број послатих СМС порука“, рекла је Божовић Подунавац.

Како је навела, претпоставка је да је узрок томе и препознатљивост комуналних милиционара.

„Одређен број људи уплаћује карту тек кад види униформисана лица на станици, што није фер према великом броју наших суграђана који редовно измирују своје обавезе према градском превозу”, рекла је Божовић Подунавац.

Према њеним речима, суграђани су у први мах били изненађени новим начином контроле карата, али су брзо прихватили и показали одговорност и наставили су да редовно плаћају карте.

„У прилог томе говори и чињеница да је заиста занемарљив број контролисаних путника који немају карту”, истакла је Божовић Подунавац и додала да према одлуци о јавном линијском превозу контролу карата врше контролори и комунални милиционари.

„Поделили смо посао, како би смо били ефикаснији, контролори врше проверу валидности и поседовања карте”, рекла је Божовић Подунавац.

Уколико грађанин то затражи, напоменула је она, „Бели“ је дужан да покаже своју службену легитимацију, која садржи службени број, име и презиме, слику и овлашћења комуналних милиционара.

Такође, грађанин који се затекне у превозу без важеће возне карте дужан је да да на увид комуналном милиционару своју личну карту, након чега ће му бити одштампан прекршајни налог, казала је Божовић Подунавац.

„У ситуацијама када путник не жели да покаже карту или да да на увид личну карту, или нападне контролоре, комуналнии милиционар ће их применом својих овлашћења удаљити из аутобуса и обавестити надлежну полицијску станицу ради утврђивања идентитета“, закључила је Божовић Подунавац.

 

Фото: Град Београд

Related posts

Градоначелник Ђурић: Настављамо где је Милош Вучевић стао, ово је политика континуитета. Незапосленост у Новом Саду на историјском минимуму

Новосадска ТВ

Вучић: Имамо сјајне резултате

Новосадска ТВ

Обавештење о стању дуга

Новосадска ТВ