Политика

„ПРОНАЋИ ОДГОВОРНЕ ЗА ГРАФИТЕ“ Вучевић: Не занемарити значај српско-хрватских односа

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас у Новом Саду да очекује од надлежних институција у Хрватској да пронађу одговорне за исписивање усташких графита на православној цркви у Петрињи и да они за то одговарају, али је указао да се због овог акта не сме занемарити значај српско-хрватских односа.

„Очекујем да Хрватска као чланица Европске уније не дозволи кршење елементарних људских права било ког грађанина те државе рачунајући и српски живаљ, посебно водећи рачуна о правима мањина“, рекао је Вучевић новинарима поводом јучерашњег инцидента када су на на Цркви Светог Спиридона Чудотворца и управној згради црквене православне општине у Петрињи осванули графити са усташким симболима.

Он је истакао да су Срби много тога тешког преживели у Хрватској, посебно у 20. веку.

„Очекујемо да држава Хрватска не сакционише само оне који пишу графите већ и оне који такве ствари промовишу и који су, на жалост, део јавног живота“, рекао је Вучевић.

Он је оценио да Србија и Хрватска имају интерес да имају боље односе.

„Ми се никада нећемо сложити око многих питања, пре свега историјских, али то не значи да не би требало ближе да сарађујемо, да имамо лоше односе, напротив.

У Србији живе Хрвати, у Хрватској има Срба и свима нам је у интересу да се односи релаксирају. Инцидент у Петрињи не води ка томе, напротив, али не бих хтео да због акта појединаца занемарим укупан значај српско-хрватских односа“, рекао је Вучевић који је у Новом Саду отворио сајам електричних аутомобила.

 

 

Фото: Танјуг, Ненад Михајловић

 

Related posts

Вучевић: СВИ МОГУ ДА ДОЂУ У СРБИЈУ, осим оних који су на потерницама

Новосадска ТВ

Премијер Вучевић на обележавању пунолетства НАЛЕД-а: Сам сам пре десетак година био члан Управног одбора, много тога је урађено

Ivona

(ФОТО) Вучевић након потписивања Меморандума: „Исписујемо нове странице сарадње и пријатељства Србије и Француске“

Новосадска ТВ