Политика

Вучић данас са Лајчаком у Београду о КиМ

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Састанак је заказан у 10.00 часова, у згради Генералног секретаријата, саопштила је прес служба председника.

Лајчак је у понедељак најавио да ће, након Приштине, посетити Београд, како би припремио наредни састанак „у оквиру дијалога о нормализацији односа“ две стране.

Он је на Фејсбуку, сумирајући претходну недељу, навео да је, након Бледског стратешког форума, боравио у Приштини ради припреме наредног састанка главних преговарача у Бриселу.

Премијер Милош Вучевић рекао је у понедељак да се после доласка Лајчака у Београд врло брзо очекује и састанак у Бриселу и да ће се тада чути конкретније ствари о поступцима Приштине.

„Видећемо какве ће вести (Лајчак) донети, мислим да нас врло брзо чека и састанак у Бриселу, и да су у питању дани када ћемо чути много конкретније ствари око тога, а надам се да (премијер привремених институција самоуправе Аљбин) Курти неће наставити овај свој неодговорни низ потеза“, рекао је Вучевић новинарима.

Вучић је крајем августа у разговору са Лајчаком у Прагу , на маргинама Форума ГЛОБСЕЦ, затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица, не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

„Србија остаје одговоран партнер ЕУ у процесу нормализације односа са Приштином, али ће искористити сва расположива дипломатска средства да не дозволи терор над својим народом“, написао је Вучић на Инстаграму.

Председник је навео тада да је Лајчаку пренео „изузетну забринутост због најновијег насиља на Косову и Метохији, поновног кршења права и угрожавања безбедности српског становништва бахатим и нелегалним потезима Приштине“.

Последњи састанак главних преговарача одржан је у Бриселу 2. јуна, а 26. јуна одржан је и састанак на највишем нивоу, али тада није дошло до састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских иснтитуција Аљбина Куртија.

Високи представник ЕУ за спољну политику и бебедност Жозеп Борељ рекао је тада да Приштина није била спремна за трилатерални састанак у оквиру дијалога и да је поставила три услова, а да је са друге стране Београд био спреман за разговор.

У међувремену, полиција тзв. Косова једанаести дан блокира зграде српских институција на северу Косова и Метохије, а више стотина запослених у српским институцијама и даље не може на своја радна места.

Тзв. косовска полиција упала је 30. августа, у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад, а уследила су и саслушања челника српских институција.

 

 

 

Related posts

Вучић: ВАЖНО да са Макроном разговарамо о веома БИТНИМ ПИТАЊИМА

Новосадска ТВ

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАСТАВЉА ПОСЕТУ ПОДРИЊУ Ово је детаљан програм посете за данас

Ivona

ВЛАСТ СВЕ БЛИЖА ОДЛУЦИ О СЛУЖЕЊУ ВОЈСКЕ – Премијер Вучевић: Не укида се професионални састав Војске Србије

Новосадска ТВ