Здравље

ПОЛАЗАК У ШКОЛУ И АЛЕРГИЈЕ: Шта сваки родитељ ђака првака треба да зна?

Полазак у школу представља једно ново животно искуство за дете, а и за читаву породицу. Већина родитеља размишља о томе како ће се њихови првачићи уклопити у школски систем и колико ће другара за цео живот стећи у школској клупи. Родитељи алергичара, ипак, имају сасвим друге мисли – да ли ће њихов мали алергичар бити довољно заштићен у учионици, далеко од сигурности свог дома.

Родитељи деце алергичне на храну, имали су пуне руке посла много пре фамозног првог дана школе. Највећи део је везан за дуге разговоре са својом децом у којима им је потребно објаснити њихово стање и предочити начин понашања који ће их сачувати од нежељених реакција.

Непосредно пре поласка у школу (још увек није касно) било би одговорно консултовати дечјег алерголога како би се добиле најсвежије информације о променама алергија – да ли су се јавили нови алергени или су неки стари нестали. Провера алергена је најважнији корак. Не само због безбедности детета, већ и због попуњавања формулара око оброка, школске кухиње, екскурзија, здравственог картона ученика.

Фото: Pexels
Како припремити дете?

Са децом треба обавити озбиљан и детаљан разговор под претпоставком да су сада већ довољно зрели да могу да разумеју озбиљност онога о чему им се говори. Треба им објаснити следеће:

  •  У школи смеју да конзумирају само храну и пиће донету од куће
  •  Не треба да долазе у контакт са храном и пићем друге деце
  •  Не треба да дозволе другима контакт са њиховом кутијом са храном
  •  Треба да перу руке пре сваког јела, како би спречили контаминацију не само бактеријама, већ и алергенима
  •  У случају да осете неке тегобе (пецкање језика, свраб, мучнину, отежано дисање) о томе одмах треба да обавесте учитељицу или првог одраслог на кога наиђу у школи
Фото: Pexels
Како припремити учитеље?

Учитељ од овог дана постаје једна од најважнијих фигура у животу вашег детета. Зато је и важно да до детаља буде упознато са његовом „личном картом“. Шта све треба учитељ да зна о алергијама код вашег детета?

  • Навести све потенцијалне алергене
  • Детаљно описати како се манифестују реакције вашег детета како би могао да их препозна на време
  • Замолити, уколико је то могуће, да деца не конзумирају храну у учионици како би се смањила потенцијална опасност
  • Детаљно описати потенцијални план у случају алергијске реакције
  • Рећи кога да зову у случају реакције – хитну помоћ, најближег лекара
  • Ако ваше дете има алергије које могу изазвати анафилактички шок, обавестити учитеља о томе где се налази његов сет са епи-пеном (адреналинском инјекцијом) у случају потребе и обучити га како се исти користи
  • Оставити ваше бројеве телефона како бисте на време били обавештени

На крају, најважније је остати прибран и смирен како бисте такво расположење пренели на децу. Иако је јако важно да добро разумеју све што сте им објаснили припремајући их за „излазак из оквира сигурног“, једнако је важно и то да им дозволите да остану деца. Пустите их да се радују новим другарима, новом знању и новим животним искуствима. Све ће то изградити њихову личност на коју ћете једног дана бити поносни.

 

Фото: Pexels

Related posts

Несташица воде у Народног фронта

Новосадска ТВ

Вучевић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије

Новосадска ТВ

Мали: Очекујем позитиван налаз ММФ-а и подршку буџету

Новосадска ТВ