Друштво

ШТА КАЖУ ЗАКОН И ПОЛИЦИЈА Ако не носите ЛИЧНУ КАРТУ казне су папрене, кажњава се и ако НЕ ПРИЈАВИТЕ њен нестанак

Да ли знате да сваки дан бар 10 грађана дневно начини један од најчешћих прекршаја – немају личну карту са собом? Ево колике су казне прописане законом, ко је мора увек имати уз себе и због чега.

Бранка Попадић, заменица начелника управе за управне послове Полицијске управе Београд, истакла је да казне за особе које не носе личну карту могу да иду и до 50.000 динара или чак 30 дана затвора.

– Члан 29 и 30 у закону о личним картама су смештене казнене одредбе и ту су прецизно наведени сви разлози због којих може да се пише захтев за покретање прекршајног поступка. Казном до 50.000 динара или 30 дана затвора казниће се лице које не носи личну карту или лице које не покаже овлашћеном службеном лицу на захтев своју личну карту – рекла је Бранка, али то није све.

Шта каже закон

Држављанин Републике Србије старији од 16 година живота који има пребивалиште на територији Републике Србије дужан је да има личну карту, а ако супротно утврђеној дужности нема личну карту, казниће се за прекршај новчаном казном до 50.000 динара или казном затвора до 30 дана.

Лице које је по одредбама овог закона дужно да има личну карту, дужно је да је носи и да је покаже на захтев службеног лица овлашћеног за легитимисање. Ако одбије да покаже личну карту службеном лицу овлашћеном за легитимисање, казниће се за прекршај новчаном казном до 50.000 динара или казном затвора до 30 дана, односно ако не носи личну карту а дужно је да је има казниће се за прекршај новчаном казном до 5.000 динара.

Ко одбија да покаже личну карту (радња чињења) супротставља се провери идентитета (тежа последица), а ко не носи личну карту (радња нечињења – пропуштања) не супротставља се провери идентитета, већ је отежава (лакша последица).

Foto: Pixabay

Казна и ако не пријавите нестанак

Кажњени можете да будете и уколико не пријавите нестанак личне карте, а оно што је јако важно, јесте да је обавеза свих грађана са 16 година живота да поднесу захтев за издавање личне карте.

– За грађане од 16 година захтев подноси лично то лице, односно дете, уз сагласност једног родитеља – објаснила је Попадићева.

Оно што је можда занимљиво јесте да лична карта може да служи као путна исправа. У том случају постоји могућност да, уколико родитељи желе, деци од 10 година изваде личну карту и у том случају је потребна сагласност оба родитеља.

Лична карта као доказ и пребивалишту и држављанству

Заменица начелника управе за управне послове Полицијске управе Београд истиче да је важно да личну карту увек имамо са собом пре свега зато што закон преписује да је поседовање овог документа право и дужност, те да се она увек покаже на захтев службеног лица као доказ о идентитету.

– Такође, лична карта представља и неке друге ствари, као што су доказ о пребивалишту, доказ о држављанству Републике Србије… Значи у личну карту се уносе истинити и тачни подаци и она представља доказ о идентитету и о вашој личности – прича Попадићева.

Саговорница додаје и да се у личну карту са чипом може унети и електронски сертификат, као и дигитални потпис, а то је, како наводи, велика заштита грађанима.

kurir.rs/blic.rs/novosadska.tv

Foto: Pexels/MUP/Ilustracija

Related posts

Авион „Ер Србије“ из Тел Авива слетео у Београд

Новосадска ТВ

Вучић: Мехтиним концертима Београд постаје центар уметничког света

Новосадска ТВ

СНС и СПС почели прикупљање потписа за Београдске изборе у Земуну

Новосадска ТВ