ЗдрављеСрбија

У здравственим установама Србије у НЕДЕЉУ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ

У свим здравственим установама у Србији у недељу ће у организацији Министарства здравља од 8 до 17 часова, бити организовани бесплатни превентивни здравствени прегледи.

“Позивамо све грађане, и оне без здравственог осигурања, да искористе прилику да бесплатно обаве преглед плућа, и ураде тумор маркере CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein) у недељу од 8 до 17 часова”, рекао је за Танјуг Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Акција Министарства здравља наставља се у недељу, а у њу је укључен и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ на адреси Савска 23 у Београду.

Батножић је рекао да ће “грађани и овога пута моћи да без заказивања измере крвни притисак и провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и ултразвучни преглед абдомена као и комплетну крвну слику у лабораторијама”.

“Поред тога, и ове недеље, због великог интересовања родитеља, биће организовани и систематски прегледи деце предшколског и школског узраста, у циљу што раније дијагностике свих евентуалних неправилности у расту и развоју најмлађих, и благовремене корекције истих”, рекао је прим. др Батножић.

Он указује да значај акције превентивних бесплатних прегледа, које је у циљу ране детекције и правовремене дијагностике болести покренуло Министарство здравља, поред чињенице да је до сада, за само четири дана акције,више од 115.000 грађана обавило превентивни преглед, посебно истиче чињеница да су код близу 10 посто од прегледаних пацијената, без икаквих симптома, откривена различита обољења, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести.

 

Related posts

Вучић на свечаном отварању ДОМА ЗДРАВЉА „СРБИЈА“: Наставићемо да ПОМАЖЕМО СРПСКУ КОЛИКО ГОД МОЖЕМO

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) Настављена АКЦИЈА БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ прегледа у Новом Саду

Новосадска ТВ

НАСТАВЉА СЕ АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА Дома здравља “Нови Сад”

Новосадска ТВ