Србија

(ВИДЕО) ВУЧИЋ НАСТАВЉА ПОСЕТУ ПОДРИЊУ, брзу саобраћајницу ШАБАЦ-ЛОЗНИЦА отварамо 15. децембра

Председник Србије Александар Вуццицх данас, другог дана посете Подрињу, обилази радове на брзој саобраћајници Шабац-Лозница, у насељу Штитар.

У обиласку са председником Вучићем су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Коридора Србије Александар Антић, градонаццелник Ссапца Александар Пајицх и представници азербејдззанске компаније Азвирт.

Мост у насељу Штитар, дужине 584 метара, налази се на осмом километру брзе саобраћајнице и представља најдужи мост на деоници.

Објекат је фундиран на 130 шипова. Број стубова на којима се протеже распонска конструкција износи 38. Завршени су сви бетонски радови и у склопу њих је уграђено 17.260,91 метара кубних бетона, 2.673,84 тона арматуре и 249,96 тона каблова за преднапрезање.

У току је извођење заштитног премаза бетонских површина и пешачких стаза, као и извођење изравнавајућег слоја асфалта на левој конструкцији.

У наредном периоду изводиће се радови на постављању пешачке и еласто-одбојне ограде, постављању стубова расвете, као и радови на завршном слоју асфалта. На деоници ради 470 радника, возача и инжењера.

Иначе, брза саобраћајница Шабац – Лозница, укупне је дужине 54,58 км. У изградњи је 53,88 км, будући да је приликом отварања прве и друге деонице отворен и део треће деонице у дужини од 700 м, као веза са петљом Дреновац.

На деоници Шабац – Лозница пројектовано је 13 мостова, 17 малих мостова-пропуста, 16 надвожњака и ццетири денивелисане раскрснице у Мајуру, Слепчевићу, Петловачи и Прњавору.

Изводе се радови дуж целе трасе у пуном профилу (на Шабачком и Лозничком делу), до сада је уграђено око 5.120.000 метака кубних материјала (97,5 одсто од укупне количине) у конструкцију насипа.

Асфалтирање првог слоја асфалта извршено је у дужини од 89,4 км (лева плус десна трака), 89 км асфалта другог слоја асфалта (лева плус десна трака) и 62 км хабајућег завршног слоја асфалта (лева плус десна трака), што укупно износи око 355.000 тона уграђеног асфалта.

Такође, изводе се радови на изградњи мостовских конструкција, од укупно 46 објеката, комплетирани су радови на изградњи 44, док су у току радови на два објекта. Монтирано је 105 км еласто-одбојне и седам км жичане ограде.

Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, градјани Мачве и Срема добили су саобрацхајну везу са тим делом земље, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, овај крај имаће бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.

Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Лознице до Шапца стизати за 30 минута, од Шапца до Београда новоизграђеним ауто-путем стиже се за 40 минута, што значи да ће се од Лознице до Београда стизати за сат и 10 минута.

Петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид.

Изградњом Фрушкогорског коридора, који ће се “наслањати” на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.

У присуству председника Србије Александра Вучића 14. октобра 2023. године свечано је отворен и пуштен у јавни саобраћај ауто-пут од Руме до Шапца са мостом преко Саве, укупне дужине 24,6 км (деонице 1, 2).

Вучић: Брзу саобраћајницу Шабац-Лозница отварамо 15. децембра

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће 15. децембра бити отворена брза саобраћајница Шабац – Лозница у дужини од 54,5 километара.

Вучић је обилазећи радове на том путу у оквиру посете Подрињу рекао да ће брза саобраћајница бити отворена пре Светог Николе и изразио задовољство оним што је до сада урађено.

„Изгледа чудесно, завршавамо до Светог Николе. Отварамо брзу саобраћајницу 15. децембра, што значи да ће грађани од Лознице до Београда да стигну за максимално сат и 10 минута“, нагласио је Вучић.

Подсетио је да је раније завршен аутопут Рума – Шабац и да се сада завршава брза саобраћајница до Лознице и нагласио да азербејџанска компанија Азвир одлично ради свој посао.

„Хвала Азвирту, који заиста фантастично ради. Радници свуда вредно раде. Ми све финансирамо. Моје искуство говори, у последњух 12 година, да је то једна од две најбоље компаније које раде на нашим пројектима. Они треба да раде и деоницу брзе саобрајнице Слепчевић – Бадовинци. Имаћемо и аутопут Кузмин – Сремска Рача када успемо да решимо проблеме са Турцима, што је 19 км аутоута ка Бијељини и то све убрзано завршавамо“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је у току пројектовање брзе саобраћајнице Лозница – Мали Зворник. „Дакле, ми завршавамо Лозница-Шабац, Шабац-Рума. За две и по године биће завршен Фрушкогорски коридор. До Новог Сада ће се стизати за сат и пет минута из Лознице. Ми нисмо навикли да том брзином можемо да стижемо између тих градова“, рекао је Вучић. Додао је да то доноси и огромну сигурност мештанима овдашњих села јер су она релативно густо насељена са великим бројем деце која иду у школе. „Људи воле да возе брзо ту. Ово ми је много важно за нашу децу, за наше школарце, за све друге. Невроватно какав је то резултат и шта то значи и за инвеститоре који могу да дођу на запад Србије“, рекао је Вучић. Истакао је да ће тај део Србије бити премрежен аутопутевима и брзим саобраћајницама. „У Чачку су људи маштали да ће да имају аутопут. Али су их увек политичари лагали. О овоме овде нису ни причали људи, нису ни маштали“, нагласио је Вучић.

Вучић: Додатних милијарду евра за регионалне путеве за целу Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је након јучерашњег састанка државног врха донета одлука да се обезбеди додатних милијарду евра за изградњу регионалних и локалних путева у целој Србији.

„Ми смо јуче у тешкој борби са (министром) Синишом Малим и Сашом Стевановићем из Министарства финансија, успели да пронађемо додатне изворе за наредне четири године, по 250 милиона евра за регионалне и државне путеве за целу Србију. Значи додатних милијарду евра. То је страшно добра вест за људе у Србији, то значи да ће готово свуда, у сваком делу Србије, људи видети огроман напредак у изградњи и реконструкцији и обнови путева“, рекао је Вучић током обиласка радова на брзој саобраћајници Шабац – Лозница.

Објаснио је да је то везано само за локалне и за регионалне путеве.

„То нису ове најважније саобраћајнице, али то су саобраћајнице можда најважније, које људима пут доводе до капије, до њиве. То њима значи живот…ово је оно што значи живот за обичног човека. Тако да је то огроман новац. И ми кеша имамо“, навео је Вучић.

Вучић: Интересује ме само политика изградње и напретка Србије

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија независна земља која самостално доноси своје одлуке, да је на европском путу, али да поштује земље које су јој традиционални пријатељи, као и да га интересује само политика изградње и напретка Србије.

На питање новинара током обиласка радова на брзој саобраћајници Шабац – Лозница да ли је Србија између истока и запада, Вучић је рекао да је Србија на свом месту и да иако је на европском путу поштује своје традиционалне везе и пријатељства са Русијом, Кином, Азербејџаном и другим земљама.

„Србија има своју политику, 12 година слушам придике и предавање да смо као чарадак ни на небу ни на земљи. Да ли је овај пут ни на небу ни на земљи или на земљи којом ходате? Јер је то политика реалности, озбиљности и политика поштовања суверенитета у одлучивању“, нагласио је Вучић.

Каже да није земља независна само ако окачи своју заставу и има своју војску, већ ако сама доноси своје одлуке.

И то је оно што ми радимо као независна земља, истакао је Вучић.

„Мени кад неки кажу да су се 100 одсто усагласили са тим или тим, па шта ће ти онда министар спољних послова ако сте се 100 одсто усагласили, шта ће ти онда твоја влада? Ми нећемо да укинемо владу, имамо 47 одсто усаглашености негде, а негде 23 одсто итд. Мене интересује изградња Србије. Ми имамо 100 одсто усаглашености са политиком Србије и то је наша политика – изгадње и напретка Србије. Шта ме брига шта други причају и замерају“, рекао је Вучић.

Вучић: Хвала Путину на позиву за самит БРИКС-а, о томе ћемо око 10. октобра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је пре десетак дана добио позив председника Русије Владимира Путина да се придружи самиту БРИКС-а који се одржава у периоду од 22. до 24. октобра у Казању, али је навео да ће тада имати важне госте из иностранства.

„Добио сам врло љубазан позив да се придружим БРИКС-овом самиту 23. и 24. окобра, ми за тада имамо важне госте из иностранства, али да не бих говорио сада, полако имамо много важних и посета и долазака и одлазака, о томе ћемо тамо око 10. октобра да причамо. Боље да вам не говорим шта све имамо. Како то клинци кажу – гужва у шеснаестерцу. Хвала људима из БРИКС-а на позиву и председнику Путину. Имамо и Њујорк, и већ сада знам да ћу имати разговоре са најмање шест председника и са најмање седам или осам премијера на маргинама седнице генералне скупштине УН“, рекао је Вучић новинарима.

Он је навео и да Београд обележава 80 година од ослобођења 20. октобра, додајући да ће тада бити приређени бројни програми и планови.

„Не заборавите да је 80-годишњица ослобођења Београда 20. октобра и Црвена армија је та која је највећим делом уз помоћ наших трупа ослободила Београд и донела слободу нашој земљи заједно и са Русијом и свима другима који су учествовали у ослобађању“, рекао је Вучић.

Вучић: Рио Тинто би решио проблем плата, али чиста вода је најважнија

Председник Александар Вучић изјавио је данас да би довођење Рио Тинта решило проблем плата и стандарда грађана Лознице, али да је њему најважније да Јадар не буде загађен и да ће зато он бити, како је рекао, заштитник истине и интереса народа.

Током обиласка радова на брзој саобраћајници Шабац – Лозница, Вучић је рекао да је за њега приоритет чиста вода.

„Када кажем чиста воде, не смеју да нам буду загађене не само Дрина, Сава и Дунав, него не сме ни Јадар да буде загађен. Зато што је вода извор живота, вода је најважнији ресурс и зато ћемо имати веома, веома тешке разговоре са инвеститорима о том питању. И то у најкраћем могућем периоду. Видећемо такође и око тих фолија, што су причали, хоће танке фолије. Све време су лагали да није чврст отпад. Ми морамо да будемо заштитници истине и заштитници интереса народа“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће, када се заврши ауто-пут Лозница-Шабац, западна Србија бити као на длану и да ће то довести много инвеститора.

Вучић је навео да је 2012. било 11.600 незапослених у Лозници, а данас је 3.500 и просечна плата 657 евра, док је просечна плата 2012. у Лозници била 297 евра.

„Мора да буде много више, мора да буде много јаче. Ако је просечна плата у Републици у мају била 855 евра, мора у Лозници да буде много више. Рио Тинто би тај проблем решио одмах, зато што кад упосли хиљаду људи и да им много веће плате, одмах вам просек расте за 20 одсто. Али морамо и о другим инвеститорима да размишљамо које ћемо да доводимо“, рекао је Вучић.

 

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Вучић: Војни рок за МУШКАРЦЕ БИ БИО 75 ДАНА, ЗА ЖЕНЕ ДОБРОВОЉАН

Новосадска ТВ

(ФОТО) ВУЧИЋ ПРИРЕДИО РУЧАК У ЧАСТ МАКРОНА НА ПЕТРОВАРАДИНУ: Наша Војводина може да стане поред једне Провансе и да се не постиди!

Новосадска ТВ

Брнабић: ВУЧИЋУ БИЛО ЗАБРАЊЕНО ДА ПОСЕТИ ЈАСЕНОВАЦ, забрана на снази и дан-данас

Новосадска ТВ