КултураНови Сад

(ФОТО, ВИДЕО) Почео седми КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ у Новом Саду

Седми по реду Калеидоскоп културе у Новом Саду отворен је концертом под ведрим небом – Корзом, где је наступила најбоља млада класична уметница света Лана Зорјан уз Војвођански симфонијски оркестар, а под диригентском палицом Максимилијана Хаберштока.

Према речима директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немање Миленковића, Нови Сад је и даље град културе.

„Симболички на овом месту, некад чувеном шеталишту многих генерација Новосађана, одлучено је да један Бетовен, Моцарт и Шестакович зауставе саобраћај на један дан и покажу да је култура важна!, рекао је Миленковић.

Он је додао и да се пред Покрајинском владом, односно врхунском архитектуром, где је фестивал отворен спаја визуелна и извођачка уметност, те књижевност.

„Свих пет недеља, великани српске културе и уметности, као и нови млади уметници, спајањем националне и локалне сцене, правимо кључ да публика ствара свој калеидоскоп културе“, казао је Миленковић.

Вршилац дужности директора Војвођанског симфонијског оркестра Марко Милетић рекао је да му је задовољство што двоје младих уметника наступа на отварању Калеидоскопа.

„Мисија Војвођанског симфонијског оркестра ће од сада бити афирмација младих уметника, а колико је важно да њих афирмишемо, толико нам је важно да и у публици имамо све више младих. То је императив у наредном периоду“, казао је Милетић.

Он је додао да ће се афирмисати уметници не само са територије Новог Сада већ целе Војводине јер је на челу Војвођанског симфонијског оркестра, те прилика мора бити пружена сваком детету.

„Један симфонијски оркестар јесте један споменик културе и уметности који служи да пренесе оно најлепше што је од човека настало – музику. Данас кад су садржаји све краћи, морамо да водимо рачуна да ово наше преживи“, рекао је Милетић.

Милетић је истакао и да се сваке године све више мора ићи у сусрет публици, те да се данас у Новом Саду за концерте класичне музике тражи карта више.

„Када је у питању програм отварања, ту су композиције нашег суграђанина Стевана Дивјаковића, то је још једна наша мисија. Ту имамо концерт у извођењу Лане Зорјан и завршавамо чувеном Седмом симфонијом Лудвига ван Бетовена“, закључио је Милетић.

Калеидоскоп културе већ седму годину заредом као најзначајнија регионална уметничка смотра у пет недеља трајања спаја светске звезде, великане српске уметности, ствараоце у успону и независну музичку сцену.

Отварању је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

(Крај) војнет/јси

Related posts

Градоначелник Милан Ђурић о протесту на Филозофском факултету због изјава Динка Грухоњића: Студенти разумели шта значи величање нацизма и фашизма

Новосадска ТВ

Гастро оаза УКУСИ ВОЈВОДИНЕ ОВОГ ВИКЕНДА У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ

Новосадска ТВ

Вучић сутра прима ученике основних школа са КиМ

Новосадска ТВ