Политика

ВУЧИЋ: СНС НАЈПОПУЛАРНИЈА СТРАНКА са 47 одсто подршке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је, према истраживањима јавног мњења од пре два дана, Српска напредна странка убедљиво најпопуларнија са 47 одсто подршке.

Током обилазак радова на реконструкцији пута Бојић-Текериш, Вучић је новинарима рекао да је другопласирана Социјалистичка партија Србије, док је међу опозиционим странкама прва Странка слободе и правде са 5,6 одсто, а иза ње Покрет Крени-промени са пет одсто популарности.

„Остали су значајно ниже“, рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише то што део опозиције тврди да сели канцеларију у Подриње да би добио аплаузе, Вучић је рекао да је то радио и на почетку свог премијерског мандата, када је провео седам дана у Нишу и да је тада био у нишкој касарни.

„Мислим да смо много тога доброг донели Нишу, када смо били тамо. Не заборавите од тада што је отворено, десет нових фабрика, Ниш је постао чвориште ауто-путева и пруга. Сам Ниш та улагања није могао да добије у наредних стотину година. И веома сам поносан на те резултате. Једно су приче, друго резултати“, рекао је Вучић.

Додао је да, што се тиче аплауза, не држи никакве митинге већ ће бити разговора са људима и то чешће са људима који мисле другачије.

Вучић је рекао да су Срби, пропустили средином 18. века прву индустријску револуцију која је обухватала ткаонице, парне машине и основну машинску производњу, а најкасније ушли у другу индустријску револуцију у којој су били телефони, струја, аутомобили и друго.

Он је оценио да смо релативно касно ушли и у трећу дигиталну револуцију.

„Улетели смо у четврту на време. У коју год индустријску револуцију уђете на време, брзо надокнађујете недостатке из прошлости. Зато је важно да уђемо у пету индустријску револуцију која је већ почела, која се тиче енергетске одрживости пре свега, вештачке интелигенције и потпуне аутоматизације и у машинској и у електротехничкој делу и у сваком другом делу“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не смемо да пропустимо пету индустријску револуцију и да зато морамо да разговарамо о томе шта је то што ћемо да радимо.

„Када је пропустила прву и другу револуцију, Србија 300 година није могла да се врати. Улетели су најјачи у трећу, четврту и пету револуцију и остали победници. Тако да ми морамо да разумемо да гледамо будућност, да ухватимо корак са временом и да развијамо нашу земљу“, поручио је Вучић.

Вучић:Отишао бих у Косовску Митровицу када би ми међународне снаге дозволиле

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није тачно да на Косову и Метохији не функционишу институције Србије и навео да функционису две најважније, а то су здравство и школство.

Он је одговарајући на питања новинара на почетку посете Подрињу рекао да би колико сутра посетио Косовску Митровицу када би му то међународне снаге дозволиле.

„Одлазак тамо није питање мог избора него њихове одлуке“, рекао је он и додао да би отишао не само у Косовску Митровицу него и у сва наша насеља и села на Косову и Метохији.

Навео је да веома тужан и несрећан због онога што се дешава на КИМ и зато што види да неко не жели мир и додао да не жели да му пружи шансу да учествује у прогону и погрому нашег становништва.

Као позитивне је навео бројеве да је на почетку нове школске године на Косову у школе које раде по српском образовном систему кренуо 1081 првак од укупно 9.700 основаца.

То није мали број, с обзиром на ситуацију коју тамо имамо“, рекао је он.

Вучић: Наше Мигове 29 никоме на свету, ни за шта, их не бих дао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом медијских објава да ће Србија своје ратне авионе МиГ-29 уступити Украјини, да он никада у животу то не би урадио и да мигове „никоме на свету, ни за шта на свету, не би дао“.

„Ми данас имамо 14 ‘двадесетдеветки’ које су реконструисане, обновљене и све у ресурсу. Ми то да дамо некоме? Тај који то говори није само лажов, тај није нормалан. Замислите мене (да дам), који сам се трудио да сваку од тих машина, да сваки од тих комада набавимо, уз највеће муке“, рекао је Вучић у обласку радова на реконструкцији пута Бојић-Текериш, у оквиру свог одговора на питање новинара коме у Србији смета набавка француских авиона Рафала.

Истакао је да су мигови добре „машине“ и додао да Србија у једном моменту није имала ни једну „двадесетдеветку“ која је могла да полети.

„Имали смо, сећате се, онај митинг у Батајници 2013. године. Ни једна ‘двадесетдеветка’ није полетала, полетале су ‘двадесетјединице'“, подетио је Вучић.

Вучић: Надам се да ћемо издржати и током зиме са оваквим ценама струје

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се нада да ћемо издржати и током зиме са оваквим ценама струје.

Вучић је приликом обиласка радова на реконструкцији пута Бојић – Текериш рекао да не зна да ли је сада теже лети или зими јер смо, како је истакао, овог лета трошили више струје него прошле зиме.

Вучић је додао да су, на пример, у Хрватској цене струје више за 15 одсто.

„Брент нафта је испод 74 долара, што је добро, али котације још нису пале на време. Зато што је процена да ће пред америчке изборе бити између 80 и 85 долара. Али је важно да нама дизел не иде више од 201-202 динара. Психолошко би било добро да га држимо испод 200. Што се тиче цене електричне енергије, надам се да ћемо моћи да издржимо са оваквим ценама, али није то питање“, рекао је Вучић.

Како је истакао председник, копа се мање угља и за осам или девет година нећемо имати струје, уколико не пронађемо адекватне изворе за производњу.

„Ми зато морамо да размишљамо о томе одакле ћемо и где ћемо да набавимо струју. Сви би брзу зараду на обновљивим изворима, али нико не би да нам каже како и на који начин. Што се наше земље тиче, ми морамо да имамо системе и од термоелектрана и од хидроелектрана и свега другог што можемо да користимо за нашу земљу. Морамо ХЕ ‘Бистрицу’ да изградимо због балансирања пре свега. Да чувамо струју када је јефтина, да је продајемо када је скупа и тако даље. Дакле, много проблема имамо и о томе ћемо и на састанку данас око пола шест, шест разговарати у Лозници, то је једно од најважнијих питања“, рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на развој београдског аеродрома и националног авио превозника Ер Србију.

„Размислите колико сте људи ове године срели на београдски аеродром, који када чују да излазе на Ц12 или Ц14 много пешаче, али никад им не смета када у Франкфурту, Минхену или Паризу мора да пешаче, али страшно што је у Београду постао леп и уређен аеродром. Сада имамо много излаза, имамо уређен леп аеродром“, рекао је он.

Вучић је истакао да нисмо имали раније никаву националну авио компанију, да је ЈАТ нестао и да је био уништен.

„Онда смо дошли обновили све, направили лидера у региону од нашег националног авио превозника и опет није добро. И када се касни на страним аеродромима, увек је држава крива, како год да окренете“, рекао је председник.

Како је нагласио, углавном нам је „држава за нешто крива, а не питамо шта нам је држава дала“.

„Сви ови људи овде су захвални зато што имградите нешто после 50 или 60 година. Као што је овај пут до Цера. Јер ова деца из Шапца сваке године иду на обележавање Церске битке пешице. Они пешке не могу ово лако да прођу, од рупа, закрпа и свега другог по путу. Сада ће да имају као писту асфалт до Цера. То је све новац који држава улаже. Као и многе друге ствари“, нагласио је он.

Председник је подвукао да је битно да се сконцетришемо на 2027. годину, на рад и на раст земље и предстојећи ЕXПО.

Вучић:Многи против напретка Србије ископавањем литијума, разјаснити све нејасноће

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоје многи који имају интересе да Србија не напредује путем ископавања литијума, као и да постоји много нејасноћа које ће тек морати да се разјасне и да зато треба да се чује шта мисле стручњаци.

„Могуће да и ја нећу бити за то уколико установимо да постоји било каква могућност тровања наших река или било каквих проблема. Зато желим да чујемо од оних који знају како тај посао треба да изгледа, који су много стручнији од мене, да ли је то тако или не. А на крају, као што сте видели, огроман број људи, огроман број стручњака у ствари мисле све супротно од онога што су нам политичари до сада говорили“, рекао је Вучић приликом обласка радова на реконструкцији пута Бојић-Текериш, на питања новинара коме је у интересу да Србија не напредује ископавајући литијум.

Он је рекао да постоје криминални, тајкунски, партикуларни, лични, политички и многи други интереси против напретка Србије путем ископавања литијума, као и да постоји много нејасноћа које ће тек морати да се разјасне.

Вучић је навео да може да говори сто пута о литијуму, али да са друге стране, противници ископавања могу милион пута дневно да понове, како је рекао, лажи о литијуму, па да он против њих нема никакве шансе.

„И увек је теже борити се против негативних вести и против нечијих лажи, јер демантије нико не чита. Али наравно да постоје и спољни интереси и унутрашњи интереси оних који би желели да се Србија заустави, да Србија нема никакву компаративну предност на свом путу убрзаног развоја и да не може да сустигне и престигне оне који су две стотине и три стотине година били значајно испред ње“, рекао је Вучић.

Додао је да је у Подриње дошао и да испита ситуацију око вода, наводећи да је „неко споља“ лукаво наредио акцију застрашивања, пласирајући приче како ће пројекат ископавања литијума затровати воде у Јадру, Дрини…

„Чак гледате универзитетске професоре, којима дајемо огромне паре, који брутално лажу. Није то што они не знају, они знају, неки други људи не знају…, а који кажу како ће Србија да буде пустиња, како ће вода да нам буде затрована…“, рекао је Вучић.

Додао је да ће велики новац бити уложен у пречишћиваче отпадних вода, наводећи као пример да ће све фазе пројекта пречишчивача у Великом Селу коштати скоро милијарду евра, како би људи у Београду, како каже, имали чисту воду, као у Дунаву у Бечу.

„Хоћу да кажем људима да ће све наше воде и земљиште бити сигурни, да ће воде да нам буду чисте, да улажемо огроман новац…, јер хоћемо чисте реке, хоћемо чисту воду, то је будућност. То је такође део такозване пете индустријске револуције. И верујем да ћемо у томе успети, тако да никоме нећемо дати, да нам на било који начин угрози наше воде, наше земљиште, нити било што друго“, рекао је Вучић.

На питање како коментарише то што је еколошка активисткиња Грета Турнберг ухапшена приликом покушаја упада на Универзитет у Копенхагену, док код нас таква хапшења нису случај, Вучић је одговорио да се у Србији такви људи не хапсе, чак и када блокирају међународне саобраћајнице.

„Код њих је демократија таква, да ко год се наслони на нека врата, ко год седне на пут, буде ухапшен и гоњен. Код нас нема демократије, па ми такве људе не хапсимо, чак ни кад блокирају међународне путеве и саобраћајнице, него их молимо да се склоне. Нити их бијемо, нити их поливамо водом, нити било што слично. Ја сам задовољан таквим нашим односом и тако ћемо наставити да се понашамо“, закључио је Вучић.

 

Фото: Танјуг видео

Related posts

Вучић: У наредних 12 дана ПРЕДСТАВИЋЕМО ПРОГРАМ КАКО ДА СЕ РЕШЕ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

Новосадска ТВ

Вучић сутра са Лајчаком у Београду

Новосадска ТВ

(ФОТО) У Новом Саду све спремно за долазак председника Вучића и Макрона: БЕЗБЕДНОСТ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ!

Новосадска ТВ