Политика

(ФОТО) „ДА ЈОШ БОЉЕ УПОЗНАТЕ СРБИЈУ“ Вучевић примио монахиње манастира Свете Лидије Филипљанке из Аспровалте

Председник Владе Србије Милош Вучевић примио је данас монахиње из манастира Свете Лидије Филипљанке из Аспровалте у Грчкој и захвалио им за све што су чиниле и чине за српски народ, нарочито за избегле и расељене током деведесетих година.

Вучевић је рекао да му је велика част да их поздрави у име владе, али и због тога што је организовао ову посету са теологом Милошем Стојковићем, као и да су монахиње могле да се увере у ком се правцу данас креће наша земља.

„Да још боље упознате Србију. Не мислим само на материјалне, већ и духовне промене наше земље“, рекао је Вучевић.

Премијер је сестринству поручио да су оне за српски народ мајке и сестре, имајући у виду све што су радиле за нас и захвалио се на помоћи и молитвама, посебно током тешких деценија и година.

„Иако живимо у брзим временима нових технологија када вест стиже претходну вест, хоћу да кажем да српски народ не заборавља ваша дела и то је нераскидива веза између вашег сестринства и нашег народа“, нагласио је Вучевић.

Он је подсетио грађане Србије да је сестринство манастира Свете Лидије Филипљанке било уточиште за избегле и расељене Србе, за рањенике и болесне, као и да је прва српска школа у том делу Грчке основана 1995. године, захваљујући подршци сестринства тог манастира.

„Те ствари се не заборављају“, нагласио је Вучевић.

Фото: Танјуг, Влада Републике Србије / Слободан Миљевић

Премијер је подсетио да је председник Србије Александар Вучић доделио сретењски орден сестринству манастира Свете Лидије Филипљанке, који означава захвалност за све што је урађено за наш народ.

„Некада људи забораве на бога и на суштинско, а када дођу проблеми – онда се сви сетимо који нам је прави пут и ја верујем да је наш прави пут пут светосавља и заједништва државе и цркве“, нагласио је Вучевић.

Он је изразио захвалност за сва дела и монахињама које више нису међу нама, док је сестринство позвао да долази чешће и моли се за сваког човека, а пре свега за наш народ на КиМ да издржи све изазове које му, како је рекао, стварају „они који се хвале људским вредностима и демократијом“.

„Нека живи братство грчког и српског народа и наших држава, да не заборавимо никад ко смо и шта смо. Слава богу“, закључио је Вучевић.

Теолог и повереник манастира Хиландар Милош Стојковић је захвалио сестрама на посети и свему што су учиниле за Србију.

„Прво што су ми рекле сестре јесте да су дошле у развијену Србију у којој се баштине светосавске вредности и у којој се не стидимо оног ко смо. Са поносом обнављамо светиње које су сестре посетиле, а оно што је најважније – поштујемо и све друге и волимо и све друге, ма које вере и нације били. Тиме баштинимо све оно за шта се и сестре залажу“, рекао је Стојковић.

Архимандрит манастира Свете Лидије Филипљанке отац Никанор је рекао да је Исус Христ дошао да нас поучи знањима и знао је да ће се створити група оних који ће следити његов пут.

„Такав је био старац Теофил, који је деведесетих знао да не може да заустави рат, али је могао да учини нешто како би спречио његове последице – изабрао је две најслабије категорије браће Срба – децу и све који су претпрели бол и повреде у рату, а отворио је и школу како би српска деца могла да се школују“, рекао је Никанор.

Фото: Танјуг, Влада Републике Србије / Слободан Миљевић

Он је додао да је част коју српске власти указују сестринству манастира заправо част оцу Теофилу, захваљујући се на пријему.

„Наставићемо да следимо Исусов пут, а Вама желимо да наставите да развијате Србију, што ћемо ми подржавати у молитвама“, рекао је архимандрит Никанор.

Он је Вучевићу поклонио икону Свете Лидије, заштитнице сестринства, прве Хришћанке у Европи.

„Желимо да је чувате у кабинету, да вам даје снагу, здравље и свако добро у Вашем раду“, рекао је отац Никанор.

Премијер Србије Милош Вучевић је сестринству поклонио Монографију ћириличног писма, а свечаност је завршена интонирањем песме Тамо далеко.

Фото: Танјуг, Влада Републике Србије / Слободан Миљевић

Related posts

Вучевић: Непосредна комуникација председника са грађанима је фестивал демократије!

Новосадска ТВ

Вучевић: Предлог Владе је да ПЛАТЕ У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ БУДУ 12 ОДСТО ВЕЋЕ

Новосадска ТВ

ПРЕМИЈЕР УПУТИО ИЗРАЗЕ САУЧЕШЋА поводом смрти Боре Ђорђевића и Раде Ђуричин

Новосадска ТВ