Војводина

Влада посвећена образовању припадника мањина на свом језику

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и државна секретарка Министарства просвете Анико Јерас посетили су јуче две основне школе у Суботици, у којима ђаци похађају наставу на матерњим мањинским језицима.


Жигманов је том приликом нагласио да је Влади стало до образовања сваког припадника мањинске заједнице на свом језику и да се кроз сарадњу са националним саветима националних мањина, који имају надлежности у овом подручју, чини све да квалитет образовања на мањинским језицима буде једнак квалитету образовања на српском језику.
Јерас је указала на то да је прошле године на мађарском језику наставу похађало 14.500 ученика – 10.240 у основним, а 4.260 у средњим школама. Изборни предмет, изучавање мађарског матерњег језика с елементима националне културе учило је 2.760 ученика.
Основна школа „Мајшански пут“ нуди наставу на српском и мађарском језику, што је у складу са мултиетничком структуром града. У школску годину 2024/2025. уписано је укупно 626 ђака, од којих скоро половина на матерњем мађарском језику.


Ова школа је позната по томе што подржава разноликост и инклузивност, омогућавајући деци различитих етничких припадности да се образују у складу са својим језиком и културом.
У овој школи је 2020-2023. године спроведен пројекат Савета Европе и Европске уније „Квалитетно образовање за све“, у партнерству са Министарством просвете.
Овај пројекат је, поред осталих, имао и специфичан циљ, а то је повезивање ученика различите националности кроз смањивање предрасуда и подстицање позитивне интеракције између ученика одељења на српском и мађарском језику.
Основна школа „Иван Милутиновић“ нуди наставу на српском и хрватском језику, што је у складу са значајним бројем припадника хрватске националне заједнице који живе у Суботици.
Поред редовних школских активности, школа организује различите програме и ваннаставне активности које укључују хрватску културу и традицију, чиме се додатно подржава очување и неговање хрватског идентитета у овом региону, наводи се у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 

Фото: Министарство за људска и мањинска права

Related posts

(ВИДЕО) СНИМИЛИ ПИЈАВИЦУ ИЗ ВОЗА Близу Суботице КАМЕРОМ УХВАЋЕН све чешћи феномен у равници

Ivona

(ВИДЕО) Основна школа “Иван Гундулић” у Новом Саду дочекала НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ ЂАКА ПРВАКА!

Новосадска ТВ

СУБОТИЧКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР одушевио бројну публику

Новосадска ТВ