Војводина

Председник Јухас на КОНФЕРЕНЦИЈИ О СТРУЧНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас обратио се данас учесницима конференције „Оснаживање приправника кроз VET предузетништво“, која се спроводи у овиру двогодишњег пројекта „Grow-in VET“, подржаног од стране Европске комисије.

Конференцију организује „MeOut“ организација у сарадњи са Привредном комором Војводине, са циљем развоја система стручног образовања у земљама Западног Балкана, чији представници су и учесници овог догађаја.

Изразивши велико задовољство због тога што АП Војводина учествује у програму који обухвата читав Западни Балкан, председник Јухас је истакао да је поред прекограничних пројеката, значајно учествовати и сарађивати и у овиру шире, регионале сарадње.

„Унапређење система стручног образовања је веома важна тема и заједнички циљ за све земље Западног Балкана. Такође, ово је прилика и да заједнички пошаљемо снажну поруку Европској унији на тему проширења, а то је да умемо, желимо да сарађујемо и имамо шта да покажемо“, нагласио је Јухас.

„Пројекат „Grow-in VET“ подржала је Европске комисија и верујем да је кључ успеха оваквих догађаја да омогућимо институцијама широм нашег региона, укључујући и Војводину, да искористе могућности и добре праксе о којима ће овде бити речи како би се побољшало стицање искуства и знања код младих“, истакао је Јухас и додао да подржава визију организатора о јачању стручне обуке у земљама региона како би се побољшала обука професионалаца који ће бити конкурентни у свом локалном окружењу и шире.

„Да бисмо то постигли морамо перманентно радити на модернизацији образовних система и прилагођавању савременим токовима. Или, како је то говорио чувени мађарски нобеловац Сент Ђерђи Алберт „Будућност ће нам бити таква, каква нам је данас школа““, рекао је Јухас и нагласио да образовање, преношење знања и јачање стручности код младих кључно утичу на будућност.

Председник покрајинског парламента је нагласио да је за АП Војводину ова конференција од посбног значаја јер нам пружа прилику за додатно позиционирање у области стручног образовања и мобилности.

„Укључивањем предузетничких елемената у VET (vocation, education and training), приправници могу развити кључне компетенције као што су креативност, иновативно размишљање и решавање комплексних ситуација. Ови елементи опредељујуће утичу на развој способности и самопоуздања приправника, припремајући их за предузетнички свет“, казао је Јухас.

Како су истакли организатори један од главних циљева овог догађаја јесте приближавање иновација и пословног света сектору стручног образовања и преношење примера добре праксе за подршку сектору образовања на тржишту рада.

Учесницима конференције обратио се и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Роберт Отот, као и бројни стручњаци из области стручног образовања, менаџмента и бизниса.

 

Фото: Скупштина АП Војводине / Отош Андраш

 

Related posts

Председник Јухас на СВЕЧАНОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СЕНТА

Новосадска ТВ

ПРЕДСЕДНИК ЈУХАС У СТАРОЈ МОРАВИЦИ НА СВЕЧАНОСТИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ: Oбразовање на матерњем језику значајнo и суштински важно право и привилегија

Новосадска ТВ

Гојковић и Јухас о предлогу првог ребаланса покрајинског буџета

Новосадска ТВ