Србија

ВУЧЕВИЋ: Србија ће наставити са УЛАГАЊИМА У НОВИ ПАЗАР

Председник Владе Милош Вучевић обишао је данас реконструисану Основну школу „Десанка Максимовић“ у Новом Пазару у склопу које је изграђена и спортска дворана и рекао да ће Србија ће наставити са улагањима у тај крај.

Реконструкција школе, вредна 666,5 милиона динара, реализована је захваљујући Влади Републике Србије, средствима Министарства за јавна улагања и Града Новог Пазара и донела је модернизацију свих инфраструктурних елемената.

Комплетно су замењене електро и водоводне инсталације, постављена нова котларница, подови, столарија и керамика, док нова фасада доприноси енергетској ефикасности и естетском изгледу.

Такође, комплетан школски мобилијар је замењен, чиме је обезбеђено савремено окружење за рад и учење.

Посебан значај има изградња нове спортске сале површине 2.390 квадратних метара, која може да прими 500 гледалаца.

Сала је опремљена теренима за кошарку, рукомет и одбојку, а прилагођена је и за гимнастику, чиме се отвара широк спектар могућности за развој спортских вештина ученика.

Школско двориште је уређено, ограђено и прилагођено потребама ученика, стварајући безбедно и пријатно место за игру и одмор.

Вучевић је након обиласка нагласио важност тог краја за државу, наводећи да се она огледа у улагањима и бројне пројекте.

„Износ улагања у ову школу је преко 650 милиона динара из буџета Републике Србије како би школа ‘Десанка Максимовић’ изгледала онако како треба да изгледа свака школа у нашој држави. Поносан сам на оно што радимо у Новом Пазару, тиме показујемо да нам је сваки део земље битан. Посебно је важно да радимо заједно, да живимо заједно, да се разумемо и не дозволимо да нас било ко дели. То је била најважнија порука коју сам имао да поделим са Новопазарцима“, рекао је Вучевић.

Према његовим речима најважније је да се заврши клиничко болнички центар, и да ће, када се то уради Нови Пазар бити прави град, у пуном капацитету.

„Председник директно прати тај пројекат и сви смо свесни значаја не само за Пазар, него читав регион шта доноси тај објекат. Чека нас ускоро отварање Иновационо-научно-технолошког центра. То је први пут да Нови Пазар и ова регија добијају такав центар. То значи да млади Пазарци, али и људи из овог краја, не морају да иду у Крагујевац, Београд или Нови Сад, него могу да отварају своје компаније, стартап компаније, да се баве савременим технологијама, информационим, телекомуникационим, просто да покажу своју креативност и да остану у Пазару, да живе и раде, да буду задовољни. Као што имамо прилику да разговарамо са фантастичним спортистима из Пазара, имамо врхунске репрезентативце, врхунске спортисте, олимпијске репрезентативце, у разним спортовима и у разним категоријама, важно је да они цене колико се улаже у спортску инфраструктуру“, рекао је премијер.

Како је додао циљ је да се што више људи врати у Пазар, без обзира да ли су Бошњаци или Срби, да се врате и да не живе по Немачкој, Швајцарској, Аустрији, него да се врате у свој град и своју државу.

„И ново обданиште је завршено, исто на понос града Пазара, много тога се ради и видите да Пазар није негде у запећку, него заједнички радимо. Много је важно што смо овде сви заједно данас, може се некоме чинити да је то питање протокола, а ја мислим да је то суштински битна порука, да смо данас овде сви заједно, и Бошњаци и Срби, и министри и представници града, и Националног већа Бошњака и наш отац игуман из Ђурђевих ступова, али и муфтија Дудић, сви заједно, јер то и јесте и мора да буде наша порука, да не смемо да нас ико подели. Када смо заједно, верујте, направићемо и нове школе, асфалтираћемо путеве, изградићемо болницу, клинички болнички центар, све ћемо решавати. Само је важно да смо заједно. Нека свако припада нацији и народу којем мисли да припада, нека свако прича на језику на којем мисли да прича, нека свако исповеда веру у Бога на начин на који сматра да треба то да ради, али важно је да се држимо заједно. Неко иде у џамију, неко иде у цркву, један је Бог. И докле год тако размишљамо, и докле год се тако држимо и живимо, не може нам нико ништа. Нама је суштински неопходан најбратскији и најближи могући однос Срба и Бошњака, Бошњака и Срба. Муслимана и хришћана, хришћана и муслимана. То нам је суштински неопходно, насушно потребно да бисмо издржали изазове са којима се суочавамо“, рекао је Вучевић.

Према његовим речима, често су то изазови који нису потекли одавде, него који су увезени ко зна одакле.Заједно са Вучевићем реконструисану школу су обишли министари Дарко Глишић и Хусеин Мемић.

 

Фото: Танјуг/  Влада Републике Србије Слободан Миљевић

Related posts

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Појас Газе улази у хуманитарну катастрофу – Тел Авив

Новосадска ТВ

Вишесатна задржавања на ГП, путничка возила на Батровцима чекају 6 сати

Новосадска ТВ

Конкурс за специјалне јединице отворен до 31. јула

Новосадска ТВ