Политика

ВУЧИЋ:НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА БУДЕМО УЗ СВОЈ НАРОД У РС и када је лепо и када је тешко

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Станарима у близини Добоја, где је отворен новоизграђени Дом здравља „Србија“, да је обавеза Србије да буде уз свој народ у Републици Српској и када је лепо и када је тешко.

Вучић је захвалио на гостопримству и топлом пријему у Станарима и нагласио да му је увек најлешпе са својим народом.

„И ако ме питате, имали смо много важних посета Београду и Србији и много важних одлазака у посете великим европским и светским лидерима. А некако увек се најбоље и најлепше осећате када сте са својим народом, када сте са својим људима и када се њима можете да делите и добро и зло. Данас делимо нешто добро и делимо ове дивне нове просторије. Верујем да ће бити и још боље опреме, али за Станаре заиста нешто што представља висок стандард и дивно решење за шест до осам хиљада људи који овде у овом месту живе“, рекао је Вучић.

Навео је да Србија само размишља о миру и економском расту.

„И много сам срећан што сам данас овде. Ми немамо проблем са тим, ми само размишљамо о миру, о економском расту. Упркос тешким условима, сложеним околностима Република Српска се развија. Ми ћемо онолико колико можемо, у неупоредиво лакшим околностима, да помогнемо и помагаћемо. Али смо ту и када је тешко и као што је малопре речено, нисмо ми пријатељи, па сада да будемо посебно добри пријатељи у тешким условима и по тешким околностима. Ми припадамо истом народу, наша је обавеза да будемо уз свој народ, не само када је лако и лепо, већ и када је тешко, и то ћемо да чинимо увек и у будућности“, нагласио је Вучић.

Вучић: Србија ће увек бити гарант мира и поштовања Дејтонског споразума

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Станарима да ће Србија бити ту увек да буде и гарант мира и гарант поштовања Дејтонског споразума, али и гарант постојања и опстанка Републике Српске.

„И то је нешто што нико не може да нам одузме. И све је у складу са Дејтонским мировним споразумом. Ми смо им увек говорили да поштујемо БиХ, али и Републику Српску и њен интегритет у оквиру БиХ“, рекао је Вучић у Станарима на отварању реконструисаног Дома здравља, чију реконструкцију је финансирала Република Србија.

Вучић је рекао да Република Српска и Србија никада неће ићи једна против интереса друге, нити да ће дозволити угрожавање српског народа и да ће обе стране, упркос притисцима, наставити да се развијају.

Додао је да је такво деловање између Србије и Републике Српске договорио председником Српске Милорадом Додиком, захваљујући му на томе.

„Не само да уз себе имате председника Србије који једнако воли Србију као и вашу и своју Српску, већ имате и народ у Србији који воли Републику Српску, једнако онолико колико ви волите Србију „, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да чак и у тешким ратним годинама, када је Србима у Србији и Српској јединсто и заједништво било више потребно него данас, тада смо знали да се понашамо „непаметно“, неозбиљно, да правимо бране, уводимо санкције једни другима и говоримо лоше једни о другима, док је данас, како је оценио, другачија ситуација.

„Никада нам нису били тако паметно уређени, уравнотежени и добри односи између Срба у Српској, Срба у Србији, ако хоћете и грађана Србије и грађана Српске. Немамо проблем са било ким другим, поштујемо Бошњаке, Хрвате, Албанце и ни против кога немамо ништа, само желимо да и наши људи буду своји на своме – да се поштују и међународни прописи“, рекао је Вучић.

Оценио је и да и грађани Србије и Српске желе да се поштује Дејтонски мировни споразум, као и да Срби не желе „да стално буду криви за све“.

„И зато ће Србија бити ту увек да буде и гарант мира и гарант поштовања Дејтонског споразума, али и гарант постојања и опстанка Републике Српске. И то је нешто што нико не може да нам одузме. И све је у складу са Дејтонским мировним споразумом. Ми смо им увек говорили да поштујемо БиХ, али и Републику Српску и њен интегритет у оквиру БиХ. И увек су имали само најлошије речи о нама“, рекао је Вучић.

Навео је и да велике силе знају шта Србија никада неће дозволити.

„Никада нећемо дозволити егзистенцијално угрожавање, погром и прогон српског народа никоме. И то је ствар која мора да буде јасна свакоме“, поручио је Вучић.

Оценио је да је невероватно да Република Српска успева да опстане, уз све то што постоји као притисак споља и додао је да је то због свих вредних људи који верују у Српску.

„На том путу имаћете подршку Србије у сваком развојном пројекту, где год можемо“, рекао је Вучић.

Поручио је да Србија зна да ће увек наћи љубав и безусловну подршку у Српској.

„Овај Дом здравља није споменик ни Србији ни мени. Овај Дом здравља користиће становници Станара. Овај Дом Здравља служиће вашој деци. Служиће вашим старима. Служиће вам да им обезбедите најбоље лечење. Колико сам разумео, 59 људи ће примати плату у Дому здравља, што медицинских, што немедицинских радника. Вероватно нешто касније и већи број људи“, закључио је Вучић.

Вучић: Срби ће остати на Косову и Метохији упркос жељи многих да нестану

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Станарима да ће Срби са Косова и Метохије остати да живе у јужној српској покрајини упркос жељи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и многих других да нестану са тих простора.

„Срби са Косова и Метохије остаће на Косову и Метохији, упркос жељи и Албина Куртија и Ненада Чанка и Соње Бисерко и многих других да Срби с Косово и Метохије нестану“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да прокоментарише то што је влада у Приштини објавила да су председница Хелсиншког одбора у Србији Соња Бисерко и бивши лидер ЛСВ Ненад Чанак обавестили Куртија, да Вучић наводно жели да пресели Србе са КиМ у Санџак.

Он је додао да је гледао разне циркусе у животу, али да никада није видео циркус какав су спремни да направе Аљбин Курти, Соња Бисерко и Ненад Чанак.

„На памет ми не би пало да тако нешто смислим. Кратко, али глупо“, рекао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

 

 

Related posts

Осми дан БЛОКАДЕ СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ, Тодић на саслушању

Новосадска ТВ

ВУЧИЋ: ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА ОД 1. ДЕЦЕМБРА, верујем за 11 одсто

Новосадска ТВ

Вучић о илегалним миграцијама: НАСТАВИЋЕМО ДА ШТИТИМО БЕЗБЕДНОСТ СРБИЈЕ И ЦЕЛЕ ЕВРОПЕ

Новосадска ТВ