Политика

Вучић на свечаном отварању ДОМА ЗДРАВЉА „СРБИЈА“: Наставићемо да ПОМАЖЕМО СРПСКУ КОЛИКО ГОД МОЖЕМO

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаном отварању новоизграђеног Дома здравља „Србија“ у Станарима, у близини Добоја, у Републици Српској.

Председнику Вучићу, како је најављено, биће уручена повеља почасног грађанина.

Присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и председник општине Станари Радојица Ћелић.

Отварању присуствују и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министар здравља Србије Златибор Лончар и министар Републике Српске Ален Шеранић и директор Дома здравља Славен Јеринић.

Радови на изградњи нове зграде Дома здравља у Станарима су почели пре две године, на месту где се некад налазила стара амбуланта која је срушена.

Објекат Дома здравља је површине око 1.750 метара квадратних, има приземље и два спрата, обухвата породичну хитну, биохемијску лабараторију, стоматологију, а у наредном периоду у плану је ширење у смислу служби – педијатрија, гинекологија, радиологија.

У Дому здравља запослено је 59 здравствених радника, који пружају услуге за око 5.400 пацијената.

Изградњу дома здравља је финансирала Влада Србије, а пројекат је коштао око 3,7 милиона конвертибилних марака.

Дом здравља се налази у центру општине непосредно уз регионални пут Добој – Прњавор.

Камен темељац положен је 15. јула 2022. године у присуству тадашњег председника Републике Српске Жељке Цвијановић, министра здравља Републике Српске Алена Шеранића и конзула Србије у Бањалуци Весне Маринковић.

Станари су некада били у саставу општине Добој, али су пре 10 година добили састав општине.

Јеринић: Отварање новог објекта дома здравља Станари велика ствар за грађане

Директор Дома здравља Станари Славен Јеринић рекао је да је отварање новоизграђене зграде те установе, чију је изградњу у потпуности финансирала Влада Србије, веома значајно за становнике општине.

Јеринић је за Танјуг рекао и да је за грађане значајан и долазак председника Србије Александра Вучића, председника Републике Српске Милорада Додика, као и осталих чланова делегација.

Говорећи о објекту, Јеринић је рекао да се он простире на 1.750 метара квадратних, као и да се састоји од приземља и два спрата, а у њему су смештени Служба хитне медицинске помоћи, биохмијске лабораторије и стоматологије.

„План је да се у нарендом периоду прошири, да отварамо нове службе – гинекологију, педијатрију и да доводимо специјалисте из Србије и Бања Луке како би смо пацијентима олакшали лечење и приближили услуге здравствене заштите“, рекао је Јеринић.

Он је навео да је у Дому здравља запослено 59 људи, а да установа обухвата око 8.000 пацијената, као и да је објекат изграђен уз подшку Владе Србије.

„Србија је учествовала са 3,7 КОНВЕРТИБИЛНИХ МАРАКА, у целости донирајући сва средства за изградњу“, рекао је Јеринић.

Додик:Останимо окупљени око Србије, идеје Српске, око СПЦ и Вучића

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас, на свечаном отварању Дома здравља у Станарима, да је ово историјски дан за то место зато што дошао председник Србије Александар Вучић.

„То је историја, да дође председник Србије Александар Вучић у Станаре, нама ово драго место“, рекао је Додик.

Пожелевши добродошлицу председнику Вучићу, Додик је захвалио за све напоре које чини за напредак Републике Српске.

„Председник Вучић може да се назове Александром Ујединитељем, јер је на специфичан начин ујединио Србе“, рекао је Додик поздрављен аплаузом.

Поновио је да Србија једнако волии Српску колико и Српска воли Србију.

„Срећан вам Дом здравља и да што мање улазите у њега а да знате да постоји“, поручио је Додик и подсетио да је његову изградњу у целости финансирала Србија.

Захваливши и на разумевању Србије за пројекте у Српској, Додик је рекао да Српска жели да Станаре развија на најбољи могући начин.

„Наша жеља је да овде направимо петљу, али и да се путевима спојимо са Србијом“, рекао је Додик и додао да је Србија што се тиче изградње ауто-пута већ завршила свој посао.

Истакао је да је Србија окосница укупног српског разовја и позвао на окупљање око идеје Вучића, јер нам, како је рекао, она даје снагу.

„Српска је важна за Србију и захваљујући Вучићу, промењен је однос према Српској у свим важним стратешким документима Владе Србије. Србија је тако преузела обавезу да третира и брани Српску…“, рекао је Додик.

Са Вучићем је, каже, једном сео и договорили су се да раде на овај начин, а „ми желимо да кроз називе тих институција, као што се овај Дом здравља зове Србија, тек делимично вратимо Србији“.

„Желимо да вас охрабримо да српски мислимо и српски се бранимо и да поручима свима да смо народ слободе и мира, али да желимо међусобно уважавање у складу са Дејтонским споразумом и под условом да нико не руши Српску“, поручио је Додик.

Уверен је, каже, да би Срби у БиХ прошли као српски народа у Федерацији БиХ да није Српске.

„Сматрало се да смо ми нешто кочимо, рушимо Дејтон, а ми кажемо; Дајте нам Дејтон…. Једини проблем је тај што је Српска показала да је способна да живи сама. Она није била предвиђена на постоји… Почели су да је руше први дан након усвајања дејтонског зпоразума“, рекао је Додик и поручио:

„Останимо окупјени око Србије, око идеје Српске око СПЦ и Вучића и његове политике јер је то једини начин за наше кретање убудуће“.

Вучић: Наставићемо да помажемо Српску колико год можемо

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на свечаном отварању новоизграђеног Дома здравља „Србија“ у Станарима, у близини Добоја, да ће Србија наставити да помаже Републику Српску колико год може.

Истакао је да је за њега огромна част и да је пресрећан што је на отварању тог Дома здравља у који је Србија уложила око 1,8 милиона евра.

„Има много објеката на територији Републике Српске у које је Србија улагала новац. Наставићемо то да чинимо, са највећом срећом, пажњом и љубављу и наставићемо колико год можемо да помажемо, јер ми не можемо да опишемо колико ви нама помажете опстанком на својим огњиштима и љубављу коју показујете према Србији“, истакао је Вучић.

Каже да је песма која је изведена пре његовог обраћабња „Моја Србија – захвална Српска“, аутора Мирослава Јањанина, нешто најлепше што је чуо.

„Отац ми је с ове стране Дрине, дакле западно од Дрине, из села Чипуљић код Бугојна. И сећам се и кад сам био мали био, пошто је то српско село, увек се причало о Србији. Неко је извозио балване дебла, неко је извозио свиње за Србију. Али сваки пут, без обзира што је Србија у том тренутку чак била и мање развијена, они су улазили са посебном емоцијом, враћали се и увек говорили десет пута лепше од онога што су могли да виде у нашој Србији“, рекао је Вучић.

Каже да тада није могао да разуме одакле толика љубав према Србији.

Вучић је рекао да му је један човек раније рекао:

„Ви никада у Србији нећете моћи да разумете колико вас ми волимо. Колико вас ми људи са ове стране Дрине волимо. Шта је нама Србија и колико нама Србија значи“.

Вучић је зато поручио грађанина Републике Српске да не само да имају председника Србије који једнако воли Србију као и Српску, већ имају и народ у Србији који воли Републику Српску.

„Имате народ у Србији који воли Републику Српску свим срцем једнако онолико колико ви волите Србију. И то је нешто што смо урадили у претходним годинама“, нагласио је Вучић.

На скупу је речено да је Србија поклонила Републици Српској више од 100 милиона евра кроз разне пројекте Републици Српској.

На Дому здравља истакнута је и табла са речима захвалности грађана Станара:

„Председнику Републике Србије господину Александру Вучићу, јер је овај Дом здравља изграђен његовим прегалаштвом. Захвални народ Станара“.

Вучићу у Станарима уручена повеља почасног грађанина

Фото: Танјуг Јадранка Илић

Председнику Србије Алексадру Вучићу данас је у Станарима на свечаности приликом отварању новог Дома здравља уручена повеља почасног грађанина.

Повељу је Вучићу уручио начелник општине Станари Радојица Ћелић који је рекао и да је отварање новоизграђеног Дома здравља велики дан за локалну заједницу и изразио захвалност председнику Србије и Влади Србије која је у целости финансирала изградњу тог објекта.

Свечаности присуствују председник РС Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Владе РС Радован Вишковић, министар здравља Србије Златибор Лончар и министар у Влади РС Ален Шеранић као и директор Дома здравља Славен Јеринић.

 

 

Фото: Танјуг видео

 

Related posts

Вучић наставља састанке у Њујорку, главна тема резолуција о Сребреници

Новосадска ТВ

Вучић примио у опроштајну посету амбасадора Норвешке

Новосадска ТВ

Вучић: Хвала грађанима на 130.000 потписа подршке

Новосадска ТВ