Забава

„Што сте гледали – гледали сте“ УГАШЕН ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ПИРАТСКИХ САЈТОВА НА СВЕТУ

Холивудски студији и продукцијске куће све интензивније се боре против пиратерије на интернету, а најновији потез у тој борби представља затварање једног од најпопуларнијих пиратских сајтова.

Организација Alliance for Creativity and Entertainment (АЦЕ), која окупља преко 50 великих компанија, укључујући Amazon, Disney и Warner Bros, преузела је заслуге за гашење сајта Fmovies, једне од највећих пиратских стриминг платформи на свету.

АЦЕ је у сарадњи са Motion Picture Association (МПА) успела да затвори Fmovies, сајт који је од 2016. године омогућавао корисницима широм света да бесплатно гледају пиратизоване филмове и ТВ емисије. Према информацијама које је објавио The Hollywood Reporter, двојица осумњичених повезаних са Fmovies операцијом ухапшена су од стране полиције у Ханоју, што представља значајан корак у глобалној борби против дигиталне пиратерије.

Фото: Pixabay

Извршни директор МПА и председник АЦЕ, Чарлс Ривкин, описао је овај успех као „велику победу за глумце, филмске екипе, сценаристе, режисере, студије и целу креативну заједницу.“ Додајући на то, Лариса Кнапп, главни службеник за заштиту садржаја у МПА, изјавила је да овај потез шаље снажну поруку онима који тренутно воде или планирају да покрену сличне пиратске сајтове.

Гашење Fmovies-а долази у тренутку када су и други илегални стриминг сајтови попут Aniwave и АnimeFlix-a престали са радом, што је изазвало панику међу њиховим редовним посетиоцима. Занимљиво је да је на сајту Aniwave објављена порука која кориснике позива да користе легалне плаћене услуге, уз напомену да је то начин да се покаже поштовање према креаторима и продуцентима садржаја.

АЦЕ није званично преузела одговорност за гашење Aniwave-a, али сличности у порукама на затвореним сајтовима указују на то да би могла бити умешана. Студији су већ дуго у сукобу са пиратеријом због губитка прихода, али један од разлога зашто пиратерија опстаје је и чињеница да пиратски сајтови често нуде шири каталог садржаја у поређењу са легалним сервисима.

Иако кршење ауторских права представља озбиљан прекршај, многи корисници се одлучују за пиратерију због недовољно атрактивних легалних опција. Док се борба против пиратерије наставља, изазов за студије остаје како да легални сервиси постану привлачнији корисницима и сузбију потребу за илегалним алтернативама.

 

Фото: Pixabay

Related posts

(ФОТО) ВОДИО ЉУБАВ СА ВИШЕ ОД 2.000 ЖЕНА Волео своју колегиницу, а она га због неверстава оставила након 17 година

Ivona

(ВИДЕО) ЗАМАЛО СРПСКИ ЗЕТ Бред Пит мувао српску глумицу, писао јој, а она га игнорисала

Ivona

БЕЗБЕДНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ: Савети МУП-а деци и родитељима како се заштитити од опасности на интернету

Новосадска ТВ