Србија

Саобраћајна полиција врши интензивну КОНТРОЛУ САОБРАЋАЈА У ЗОНАМА ШКОЛА

Поводом почетка нове школске године Управа саобраћајне полиције врши традиционалну интензивну полицијску акцију контороле безбедности саобраћаја у зонама школа како би се сачувала безбедност најрањивијих учесника у саобраћају.

“Саобраћајна полиција врши појачану контролу учесника у саобраћају у зонама школа, зонама успореног саобраћаја и зонама 30 како би се сачували најрањивији учесници у саобраћају, пре свега деца и пешаци“, рекао је за Танјуг Бојан Радовановић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције МУП-а.

Он је истакао да је акценат на контроли брзине кретања возила, контроли поштовања права пешака на пешачком прелазу од стране возача, као и контроли начина на који родитељи превозе своју децу.

“Министарство унутрашњих послова посвећује посебну пажњу безбедности деце у школама, кроз наставак реализације пројекта ‘Заједно и безбедно кроз детињство’, где се кроз активну интеракцију са децом указује на бројне безбедносне проблеме који постоје у реалним околностима одрастања, укључујући и негативне изазове на друштвеним мрежама“, рекао је Радовановић.

Додаје да у оквиру тог пројекта саобраћајна полиција едукује децу о ризицима у саобраћају и неопходности безбедног понашања и учествовања, од најранијиег узраста.

Радовановић је подсетио да полиција стално апелује на родитеље да превозе децу на законом прописан начин, али и да је још важније да возач покаже додатну пажњу и обзир, односно максималну одговорност када у возилу превози дете.

“Поред едукативног дела усмереног на децу, саобраћајна полиција је упутила званично саопштење родитељима као кључним субјектима у изградњи ставова и понашања деце, да преузму максималну одговорност и да објасне деци на који начин да безбедно учествују у саобраћају, да добро осмотре окружење и удаљеност возила, да се увере да их је возач уочио и почео да кочи, да буду максимално опрезни и концентрисани када ступају на коловоз“, рекао је Радовановић.

Он је поновио апел возачима да са посебном пажњом управљају возилом у насељу, пре свега у зонама школе и другим заштићеним зонама, и да имају у виду да предстоје интензивни пешачки токови у време доласка и одласка из школе, како би благовремено уочили дете и пешака и заштитили их од евентуалног ризика и учешћа у незгоди.

“У претходне три године половина погинуле деце у саобраћају, погинуло је у својству пешака. За првих осам месеци ове године ниједно дете није погинуло у својству пешака, међутим нажалост све петоро погинуле деце погинули су у својству путника“, рекао је Радовановић.

 

Related posts

Вучић се састао са Хилом, разговарали и о положају Срба на КиМ

Новосадска ТВ

Променљиво облачно са сунчаним интервалима и топлије

Новосадска ТВ

Вода у Дунаву код плаже Штранд хемијски и бактериолошки исправна

Новосадска ТВ