Војводина

ПРЕДСЕДНИК ЈУХАС У СТАРОЈ МОРАВИЦИ НА СВЕЧАНОСТИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ: Oбразовање на матерњем језику значајнo и суштински важно право и привилегија

Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас присуствовао је данас у Основној школи „Стари Ковач Ђула“ у Старој Моравици свечаности поводом почетка школске године за ђаке прваке, који наставу похађају на мађарском језику.

У организацији Националног савета мађарске националне мањине, уз подршку Владе Мађарске и Државног секретаријата за националну политику Мађарске, у сарадњи са Фондом „Бетлен Габор“, ђаци прваци су на овој свечаности традиционално, као и претходних 13 година, даровани школским прибором. Такође, уз подршку Савеза „Ракоци“ сви ђаци прваци који наставу похађају на мађарском језику на поклон ће добити и школске торбе.

Пожелевши свим ђацима успешан и срећан почетак школске године, председник Јухас је истакао да је за ђаке прваке и њихове породице данашњи дан отвара ново, велико и важно животно поглавље. Оценивши да је образовање на матерњем језику значајнo и суштински важно право и привилегија, председник Јухас је истакао да ће покрајинска администрација, у сарадњи са Националним саветом мађарске националне мањине, наставити да у максималном капацитету доприноси стварању што бољих услова за учење и образовање ђака и студената.

Основна школа „Стари Ковач Ђула“ је образовна установа са наставом искључиво на мађарском језику и од јуна ове године, проглашена је установом од посебног значаја за Национални савет мађарске националне мањине. Ова установа има укупно 263 ученика, а ове школске године богатија је за 32 ђака првака.

Уз пригодан ђачки програм, добродошлицу првацима данас су својим обрађањима и присуством упутили заменик државног секретара за националну политику при Кабинету премијера Мађарске Др. Петер Силађи, народни посланик Балинт Пастор, председник Националног савета мађарске националне мањине Арпад Фремонд, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Роберт Отот и државна секретарка у Министарству просвете Владе Републике Србије Анико Јерас.

Фото: Скупштина АП Војводине

Related posts

Председник Јухас са Програмским одобром Међународног форума о ЧИСТИМ ЕНЕРГЕТСКИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА

Новосадска ТВ

Председник Јухас на свечаној седници Сената Универзитета у Сегедину

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) ПСИХОЛОШКИЊА САВЕТУЈЕ родитеље будућих првака: Јако је важно АФИРМАТИВНО ПРИЧАЊЕ о школи

Новосадска ТВ