Здравље

РАЗБИЈАЊЕ ЈАЈА Зашто метода коју НАЈЧЕШЋЕ користимо може бити ОПАСНА и како то исправити

Иако многи од нас несвесно праве исту грешку приликом разбијања јаја, стручњаци откривају да популарна метода може повећати ризик од контаминације хране. Срећом, постоји једноставан и сигуран начин да разбијете јаје без бриге о бактеријама или љусци у вашем оброку.

Јаја су важан део исхране због својих нутритивних вредности и способности да ојачају имунитет. Стога, важно је знати да их спремите на прави начин како бисте избегли евентуалне здравствене ризике.

Стручњаци упозоравају да је разбијање јајета на ивици посуде или тигања ризично и да постоји сигурнији начин.

Ризик од заразе

Наиме, када јаје разбијате на оштрим површинама или ножем, може се десити да делови љуске упадну унутра, што повећава ризик од уношења бактерија. Ово је посебно опасно код јаја која се припремају „на око“ или мекано умешана, јер се не кувају довољно дуго да би се све бактерије уништиле.

Да бисте сигурно разбили јаје, препоручује се да га ударите једном чврстом руком о равну, чврсту површину, попут кухињске радне плоче.

Ова метода смањује шансе да се љуска распадне или да жуманце пукне, а беланце и жуманце ће лакше изаћи из љуске. Уз мало вежбе, овај начин ће вам постати једноставнији и сигурнији, објаснио је стручњак рекао је стручњак који пише за The Kitchen, популарни сајт о кувању, преноси „Newpost“.

Foto: Pexels

– Један чврст ударац и јаје ће се разбити, лако отворити, а жуманце и беланце ће исклизнути напоље, све то док избегавате да се љуска распрши у милион делова, да делови љуске заврше у јајету, да се жуманце разбије или да се бактерије са спољашњег дела љуске унесу у жуманце или беланце – објаснио је стручњак.

Свакако да би се потпуно смањио ризик, најбоље би било да јаја благо оперете под млазом вуће воде.

informer.rs

Foto: Pixabay

Related posts

СВИ ЋЕ ВАМ ТРАЖИТИ ДА ОТКРИЈЕТЕ ТАЈНУ ДОБРИХ ЋУФТИ Само један састојак ће им променити укус

Ivona

ДОНОСИМО ВАМ РЕЦЕПТЕ ЗА ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ Међу њима је и дезерт којем не могу да одоле ни СТАРИ ни МЛАДИ

Ivona

(ВИДЕО) Како се НЕ СЕЧЕ карађорђева шницла? Нови тренд ПОДГРЕЈАО реакције на друштвеним мрежама

Ivona