Друштво

Образовање на матерњем језику значајно за очување националног идентитета

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов пожелео је данас свим ђацима много успеха у учењу и раду у новој школској 2024/2025. години, посебно деци која похађају наставу на матерњем језику неке од националних мањина.
Жигманов је истакао да је у Србији право на образовање на матерњем језику за припаднике националних мањина гарантовано Уставом, што само по себи говори о значају који држава придаје заштити мањинских права, које прати читав низ развијених политика у тој области.
Учењем на матерњем језику своје националне мањине, ви чувате и обогаћујете не само себе, културу и идентитет своје заједнице, већ и целокупно друштво Републике Србије, чинећи га разноврснијим, снажнијим и отпорнијим на изазове, те поносним на различитости које сви заједно треба да негујемо, поручио је министар.
Право на образовање на свом језику у Републици Србији гарантовано је чланом 79 Устава Републике Србије, потврђено Законом о заштити права и слобода националних мањина (чл. 13, 14. и 15), а детаљније разрађено читавим сетом образовних закона.
Оно је засновано на уверењу да је образовање на матерњем језику важан ресурс за очување и развој националног идентитета припадника сваке заједнице, за развој самопоштовања и позитивног самовредновања, вредностима чијoj је доследнoj примени Србија посвећена.
Република Србија је у свом васпитно-образовном систему обезбедила, осим на српском језику, целокупно образовање, од вртића до завршетка средње школе, и на осам језика националних заједница: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику.
Осим тога, на осам језика националних мањина предаје се у оквиру наставног предмета „Матерњи језик са елементима националне културеˮ: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик.

Related posts

СУБОТИЦА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ГРАДА, министар Жигманов на прослави

Новосадска ТВ

Влада посвећена образовању припадника мањина на свом језику

Новосадска ТВ

ПОСЛЕДЊЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛАРЦЕ – Град Нови Сад уређује простор у зони школа

Новосадска ТВ