Друштво

БУДУЋИ ПЕНЗИОНЕРИ, ИМАТЕ ПРАВО НА ДОДАТНУ ИСПЛАТУ Добијају је и они запослени на одређено

Запослени који тренутно испуњавају услове за одлазак у пензију имају загарантовано право на отпремнину у висини две просечне зараде, што у овом тренутку износи 276.664 динара.

Према Закону о раду послодавац је дужан да запосленом који поднесе захтев за одлазак у пензију исплати отпремнину која је иста за све без обзира да ли ће примати старосну, инвалидску или породичну пензију. Тај новац би требало да им послужи да премосте период док чекају на исплату прве пензије.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичу за Курир да висина отпремнине при одласку у пензију не зависи од година проведених у радном односу.

– Уколико је разлог за престанак радног односа, одлазак у пензију (старосну, инвалидску, породичну пензију), запослени има право на отпремнину за одлазак у пензију у складу са чланом 119. став 1. тачка 1) Закона о раду. Чланом 119. став 1. тачка 1 Закона о раду , прописано је да је послодавац дужан да запосленом исплати отпремнину при одласку у пензију у складу са општим актом, најмање у висини две просечне зараде. У складу са ставом 3. истог члана, под просечном зарадом из става 1. тачка 1 овог члана, сматра се просечна зарада у Републици Србији према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за статистику (просечна зарада у Републици Србији за мај месец 2024. године износи 138.332). Према томе, запосленом који одлази сада у пензију припада отпремнина у износу од 276.664 динара – објашњавају у ресорном министарству.

Foto: Pexels
Шта треба да знате

Право на исту отпремнину имају сви без обзира коју врсту пензије ће примати

Послодавац је дужан да запосленом исплати отпремнину при одласку у пензију у висини од најмање две просечне зараде

Запослени не може да се одрекне отпремнине при одласку у пензију.

Отрпемнина није условљена врстом радног односа (на неодређено и одређено време)

Запослени има право на отпремнину при одласку у пензију независно од начина престанка радног односа (споразумно или отказом са његове стране)

Право на отпремнину не могу да остваре лица ангажована по уговору о привременим и повременим пословима, уговор о делу итд.

Запослени који је добио отпремнину због одласка у пензију (нпр. војни пензионери) нема право да му се она поново исплати уколико је након пензионисања био запослен.

Отпремнина као новчано потраживање застарева у року од три године од настанка обавезе.

Осим стално запослених право на отпремнину при одласку у пензију имају и запослени на одређено време.

– Уговор на одређено време представља радни однос, те уколико у току трајања наведеног уговора запослени стекне услов за одлазак у пензију има право на отпремнину у складу са чланом 119. став 1. Закона о раду – наглашавају у том министарству.

Иако Закон о раду предвиђа да је послодавац дужан да запосленом који одлази у пензију исплати две просечне зараде овај износ може бити и већи ако је то послодавац прописао Правилником о раду или Колективним уговором.

informer.rs

Foto: Pexels/Gustavo Fring

Related posts

Вучевић: Одлука Јунајтед групе да не емитује политички маркетинг преседан

Новосадска ТВ

Вучевић:Избори 17.децембра најважнији у 21.веку, они су питање опстанка Србије

Новосадска ТВ

Вучевић: Поносни смо на изборни резултат, свесни смо одговорности која нас чека

Новосадска ТВ