Забава

ЉУДИ КОЈИ ЧЕШЋЕ НОСЕ ЦРНО ПУНИ СУ САМОПОУЗДАЊА Наука доказала да нема везе са депресијом, већ ОВИХ пет особина

„Црна је скромна и арогантна у исто време. Лења и лагана – али мистериозна. Изнад свега, црна каже: ‘Ја не сметам теби, не сметај ти мени'“, рекао је Јоџи Јамамото. Колико често носите црну одећу? Ево шта то говори о вама.

Одећа не чини човека, каже пословица стара, а мода је ипак једна од индустрија с најећим годишњим профитом на глобалном нивоу. Чињеница јесте да сваког јутра бирамо шта ћемо да обучемо и већ смо нешто о себи казали, а да не проговорим ни реч.

Осим кроја и дезена, о нама говори и боја одеће коју бирамо, одећа игра важну улогу у игри завођења. Мала црна хаљина распирује мушке фантазије, а женама су мушкарци у црним оделима неодољиви… Такође, истраживања показују да се црна боја или „небоја“ често доживљава као „озбиљна“ и „достојна поверења“, која „пројектује самопоуздање“.

У студији коју је спровела британска компанија учествовало је око 1.000 људи, а сврха студије било је проучавање утицаја боја одеће на перцепцију других људи.

И црна је била најчешћи избор – људи су најчешће бирали црну одећу када су желели да добију наклоност других, а на њих су људи у црном највише дојмили.

Зашто људи бирају црну одећу

Ево до каквих су резултата дошли истраживачи:

„Црна је боја коју људи носе када желе да импресионирају, умире или придобију наклоност. Она пројектује извесну поузданост која вас може натерати да особи у црном верујете толико да јој поверите целокупну животну уштеђевину и захвалите јој на привилегији“, кажу духовито истраживачи. „У свим нашим истраживањима црна је била на првом или другом месту за већину позитивних особина – као што су самопоуздање, интелигенција и сексуалност – а једва је рангирана међу негативним особинама као што је ароганција.“

Црна се обично повезује са „озбиљношћу“ и „поузданошћу“, што је чини најатрактивнијом бојом за оба пола. А зашто?

Одговор је једноставан и гласи: самопоуздање.

Скоро 50 одсто жена и 64 одсто мушкараца који су учествовали у истраживању сматра да црна одише самоувереношћу и независношћу. То је најелегантнија боја која улива самопоуздање и умирује. Зато није изненађујуће што је подједнако прикладно носити је на венчању и на сахрани.

Само делују хладно, а у ствари…

Такође, они који носе црно показују више од независнстии и самопоуздања. У ствари, њихове преференције боја могу наговестити осетљиву, па чак и рањиву личност.

Људи који одлуче да носе црно обично су веома осетљиви. Могу бити мало нестабилни и склони да привлаче пажњу других на то ко су и шта покушавају да постигну у животу. Такође, црна је најчешћа боја у монашким одеждама, јер симболизује покајање и једноставност. За монахе и монахиње ношење црне боје значи сузбијање телесних жеља, па ненамерно покушавају да се заштите од претераних емоција.

Људи који воле црно понекад имају потешкоћа са анксиозношћу и концентрацијом. Такође је важно напоменути да људи који више воле црно обично немају ништа против ако други носе друге боје. Ношење црног не чини човека делом сумњивог култа или било чега сличног.

Foto: Pexels

Друга теорија везана је за психологију боја и каже да људи који воле црну боју често желе да поврате моћ и заслуже поштовање других. Можда делују мало далеко или као да покушавају да искључе туђе емоције.

По тој теорији, особа која носи црно жели да се представи као важна фигура. Понекад особе која воле црну мисле да их црна боја чини привлачнијим, паметнијим и самоуверенијим. Међутим, они имају и слабу и рањиву страну, коју крију иза своје потпуно црне одеће. Људи који носе све црно су често одлучни, али осетљиви.

Пет особина људи у црном

Пет најчешћих особина личности људи који воле да носе црно су:

Веома су сигурни у себе.
Веома су осетљиви.
Имају бунтовни карактер и не прихватају ауторитет.
Воле да се осећају као да су јаки и утицајни.
Не зближавају се брзо са другима и граде зидове да би се заштитили.

Вреди напоменути да тинејџери често осећају психолошку потребу да носе црно када прелазе из детињства у одрасло доба. То означава крај једне фазе њиховог живота и почетак друге. Црна им се свиђа јер им омогућава да се изолују од света док не развију своје јаче, независније ја.

Тврдње да су људи који стално носе црно подложнији депресији и променама расположења немају доказа. Ако волите да облачите црну одећу, носите је колико желите.

„Црна је скромна и арогантна у исто време. Лења и лагана – али мистериозна. Изнад свега, црна каже: ‘Ја не сметам теби, не сметај ти мени'“, рекао је о црној Јоџи Јамамото, чувени јапански модни дизајнер.

sensa.mondo.rs

Foto: Pexels

Related posts

НАЧИН НА КОЈИ УРАДИТЕ СЕЛФИ ОДАЈЕ ВАШ КАРАКТЕР За оне који се пуће имамо лоше вести, они који праве много фотографија себе су нарцисоидни

Ivona

ЈЕДАН ОД НАЈБОГАТИЈИХ ЉУДИ НА СВЕТУ ИЛОН МАСК ОТКРИО ЗАШТО ПАМЕТНИ ПРАВЕ ГЛУПЕ ГРЕШКЕ Он би увео ОВАЈ предмет у школе

Ivona

ОВО БИ МОГЛО ДА ВАС ЗАНИМА Психолози кажу да због ОВИХ 10 ФРАЗА други могу да помисле да нисте паметни, проверите да ли их користите

Ivona