Нови СадПолитика

(ВИДЕО) ВУЧИЋ И МАКРОН У НОВОМ САДУ – Председник Француске се упознао са највреднијим делима Галерије Матице српске

Председник Француске Емануел Макрон упознао се данас у Галерији Матице српске у Новом Саду са највреднијим делима сталне поставке ове значајне институције културе за српски народ.

Он је, у пратњи председника Србије Александра Вучића, обишао нови део сталне поставке у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. века. Директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски представила је гостима најзначајнија уметничка дела изложена у Галерији.

„Да бисмо разумели будућност, морамо да разумемо нашу прошлост. Почели смо прво са прикупљањем портета знаменитих Срба, као и уметничка дела која представлају историју нашег града“, рекла је она током обиласка.

Представила је неке од најстаријих слика у колекцији из 18. века. Макрон и Вучић били су у прилици да виде вредна дела попут слике Милоша Обреновића како јаше на коњу, Доситеја Обрадовића, чувену слику Саве Шумановића – Морнар на молу, слику Паје Јовановића – Проглашење Душановог законика…

Фото: Танјуг, Video screenshot

Председник Србије Александар Вучић и председник Француске Емануел Макрон уписали су се у Књигу почасних гостију галерије Матице српске у Новом Саду, а Вучић је написао да је поносан што је могао да буде домаћин француском председнику у посети Галерији најстарије српске културне установе.

 

Фото: Танјуг, video screenshot

Related posts

Одржан скуп посвећен Зеленој транзицији женских предузећа

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) НА МЕНИЈУ ВИШЕ ОД 100 ВОЈВОЂАНСКИХ ЈЕЛА: „Укуси Војводине“ у Лиманском парку 14. и 15. септембра

Новосадска ТВ

Председник Израела данас у званичној посети Србији, угостиће га Вучић: БИЋЕ ПОТПИСАНИ ВАЖНИ МЕМОРАНДУМИ

Новосадска ТВ