Здравље

Ова група људи никако не сме да једе сардине: Иако су здраве, њима може направити потпуни ХАОС СА ЗДРАВЉЕМ!

Због високог садржаја омега-3 масних киселина, протеина, витамина Б12 и селена, сардине спадају у врло моћне чуваре здравља.

Препуне су важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, наводи Америчка асоцијација за срце и кардиоваскуларне болести, а преноси портал Webmed . Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма.

Шта садржи сардина?

Једна порција сардине од око 75 грама садржи191 калорију и представља један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултује побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести. Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности.

Фото: Pixabay
Ко не сме да једе сардине?

Ипак, поред доста здравствених предности, сардине у свежем облику или конзервисане нису врста рибе која се препоручује свим особама. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу морали би да избегавају конзумацију. Посебно сардине из конзерве садрже велике количине натријума, који се никако не саветује особама са високим притиском.

Висок притисак

Сардине садрже много натријума. Једна конзерва осигурава око трец́ину ваше дневне вредности, па ако имате висок крвни притисак, треба да ограничите унос јер он привлачи воду и повец́ава количину крви у телу. Ако желите да смањите количину соли, и даље можете да уживате у сардинама тако што ц́ете смањити величину порције.

Фото: Pexels
Проблеми с гихтом

Најбоља дијета за гихт је она која има мало пурина, хемикалије која се разлаже у мокрац́ну киселину. Када имате гихт, мокрац́на киселина у вашем телу кристалише се у зглобовима, изазивајуц́и бол у зглобовима. Масне рибе попут сардина и инц́уна имају висок садржај пурина, па ако имате гихт, требало би да пронађете друге начине да искористите предности рибе. Можете да пијете суплементе рибљег уља или једете бакалар.

Камен у бубрегу

Иста мокрац́на киселина која изазива гихт такође може довести до камена у бубрегу. Пошто сардине садрже пурине, који се разлажу у мокрац́ну киселину, нису добар избор за оне који су у опасности од стварања камена у бубрегу. Висок садржај натријума у ​​сардинама такође може повец́ати калцијум у вашем урину, што је још један фактор ризика за камен у бубрегу.

 

Фото: Pixabay

Related posts

Нутрициониста открива: СЕДАМ НАМИРНИЦА које имају више ВИТАМИНА Ц од поморанџе и лимуна

Новосадска ТВ

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ Ово воће може да утиче на дејство бројних лекова

Ivona

Ево зашто шљиве треба да једете СВАКИ ДАН, а нарочито сви они који болују од ОВЕ БОЛЕСТИ

Новосадска ТВ