Здравље

ШТА ЈЕ ХОБП КОЈИ ИМА БОРА ЂОРЂЕВИЋ Не игноришите ове симптоме

Бора Ђорђевић је озбиљно болестан, а стање му се погоршало због упале плућа и хроничне опструктивне болести плућа.

Музичар Бора Ђорђевић је отказао све концерте са својим бендом због погоршања здравственог стања.

На званичној страници групе на Фејсбуку је објављено саопштење у ком се наводи да се музичар бори с упалом плућа, али и с хроничном опструктивном болешћу плућа (ХОБП).

Шта је ХОБП?

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) јесте болест плућа у чијој се основи налази сужење дисајних путева – опструкција бронхија.

ХОБП се манифестује специфичним симптомима као што су недостатак ваздуха, кашаљ и искашљавање, као и свирање у грудима. Уколико пацијент кашље и искашљава три месеца годишње у току последње две године, постоји сумња да болује од ове болести. Наведене тегобе најчешће прати осећај недостатка ваздуха, који с временом може да се погорша до тог степена да пацијент не може да обавља ни основне животне активности, преноси Стетоскоп.инфо.

Хронична опструктивна болест плућа може да буде смртоносна

На четвртом је месту по узроку смрти у САД, те се сматра болешћу коју константно треба пратити како не би дошло до компликација. Годишње у свету од ове болести и њених компликација умре 2,75 милиона људи, а у свету болује око сто милиона људи, али се и даље касно дијагностикује. Већина болесника није ни свесна болести све док она не почне да се манифестује кроз озбиљне компликације.

Фактори ризика за развој хроничне опструктивне болести плућа су пушење и аеро-загађење, које се нарочито појачава у зимским месецима због употребе разних врста горива. Може да постоји и генетска предиспозиција за развој ове болести.

Симптоми ХОБП

Основни симптом је кашаљ с искашљавањем и осећај недостатка ваздуха. Кашаљ је хроничан, с искашљавањем густог шлајма. Испљувак је обично беле боје, мада може бити и обојен и пенушав. Кашаљ је често праћен осећајем недостатка ваздуха, који се погоршава при напору или у току респираторне инфекције. Такође, симптоми могу да буду и специфичан ноћни кашаљ, као и помодрелост лица, усана и прстију.

(Espreso/danas/T.M.)

Foto: Screenshot YouTube RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno

Related posts

БОРА ДОБИЈА УЛИЦУ У ЧАЧКУ Био је и почасни грађанин свог града у којем ће у петак бити ДАН ЖАЛОСТИ

Ivona

(ФОТО) ПРЕДСЕДНИК УПУТИО РЕЧИ ПОДРШКЕ ЛЕГЕНДИ РОКЕНРОЛА: Цела Србија је уз тебе

Ivona

ОВЕ ДВЕ ЗАРАЗЕ ТЕК ЋЕ ДА БУКНУ! У Новом Пазару дивља један од најзаразнијих вируса, сви се питају шта ће тек да буде за две недеље!

Ivona