Друштво

(ФОТО) „УМЕТНОСТ И СПОРТˮ – Отворена изложба у КЦ Србије уочи почетка Параолимпијских игара у Паризу

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић отворила је у Културном центру Србије у Паризу изложбу „Уметност и спортˮ поводом почетка Параолимпијских игара.

Барошевић је том приликом истакла да је овом изложбом најављен почетак спортске смотре светских параолимпијаца, на којој ће учествовати и 23 спортиста из Србије.

Она је навела да су у Културном центру Србије изложена уметничка дела особа са инвалидитетом, на којима се види њихова креативност, таленат, али и снага и воља да се боре, иду напред, буду срећни, испуњени и равноправни део наше заједнице.

Фото: МИНРЗС

У томе, како је истакла, особе са инвалидитетом имају потпуну подршку државе, која се безрезервно залаже за унапређење положаја особа са инвалидитетом и за изградњу једнаког друштва за све.

Барошевић је навела да активности које спроводи Сектор за заштиту особа са инвалидитетом имају за циљ изградњу одговорног друштва у коме сви грађани имају једнаке могућности и право на различитост, односно да Србија буде земља без баријера.

Фото: МИНРЗС

Изложбу „Уметност и спортˮ, на којој су изложене уметничке слике са мотивима спорта и спортиста који ће се надметати на Параолимпијским играма у Паризу, а које су насликале особе са инвалидитетом, организовало је Удружење „Маскаˮ, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства културе.

Међу уметницима који су изложили радове су академски сликар Дејана Бачко, корисник инвалидских колица и графички дизајнер Анђела Димитријевић, уметници аматери Александар Ракић (особа са дистрофијом) и Груја Станичков (особа са аутизмом).

Фото: МИНРЗС

На изложби су представљени и радови активисткиње Марије Трајковић, учеснице првог сајма „Ј=ДНАКИˮ, која је инспирацију за своје радове пронашла у раду активиста из покрета Особе са инвалидитетом.

У Културном центру Србије представљена је и публикација „Упознај ме кроз оно што стварам”, у којој се указује на улогу и значај особа са инвалидитетом, њихово стваралаштво, као и на резултате које је Сектор за заштиту особа са инвалидитетом остварио у сарадњи са савезима и удружењима особа са инвалидитетом од 2017. до 2022. године.

 

Фото: МИНРЗС

Related posts

„ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ ЗА ЊИХ!“ Вучевић честитао Борислави Перић Ранковић и Жељку Димитријевићу освајање медаља

Новосадска ТВ

Вучевић честитао парастонотенисеркама Србије освајање сребрне медаље

Новосадска ТВ

„НОВА РАДОСТ ЗА НАШ НАРОД!“ Вучевић честитао освајање медаља параолимпијцима Паликући и Ђурићу

Новосадска ТВ