Здравље

БУДУЋЕ МАМЕ, ЕВО КОЛИКО СМЕТЕ ДА СЕ УГОЈИТЕ ТОКОМ ТРУДНОЋЕ Труднице пред порођај знају да изгубе и по који килограм

Ако сте пре трудноће имале нормалну тежину, током трудноће не би требало да добијете више од 12 килограма

Драге наше будуће маме, пазите да се не угојите више него што би то требало! Ако сте пре трудноће имале нормалну тежину, током трудноће не би требало да добијете више од 12 килограма. Њих ћете након порођаја лако изгубити и вратити стару линију, тако да за то не треба да бринете, већ је, док се не породите, најважније да се фокусирате на здравље своје бебице.

Ако сте у трудноћу ушли веома мршави, онда се можете угојити и до 16 килограма, али ако сте били пунији, настојте да не добијете више од десет килограма, јер будете ли се много удебљали, у организму ће почети да се гомилају масноћа и течност, што може довести до компликације или проблема након порођаја.

На самом почетку трудноће не добија се много килограма – у прва три месеца у просеку само килограм-два, а неке труднице због честих јутарњих мучнина у том периоду чак могу и да смршају.

У другом тромесечју будућа мајка добије пет-шест килограма, од чега на бебу одлази један, док у трећем тромесечју добије четири или пет (беба је тада већ тешка од два и по до три и по килограма). Непосредно пре порођаја тежина углавном престаје да се повећава, а поједине труднице тада неретко и изгубе покоји килограм.

Foto: Pexels

Зато, драге даме, да се не бисте угојиле више него што је препоручљиво, када мимо редовног (умереног) оброка будете осећали глад, размислите о томе да ли заправо осећате жеђ, јер је веома могуће да сте због хормонске неуравнотежености дехидрирали. Ако се испостави да сте ипак гладни, боље је да поједете неку воћку него мастан бурек, пљескавицу или велику чоколаду.

Зашто је важно не удебљати се превише

Истраживања су показала да су дебље жене склоније рађању беба с урођеним срчаним манама, за разлику од оних које имају нормалну телесну тежину. Такође, пуначке труднице имају већи ризик од добијања дијабетеса, високог крвног притиска, а могући су и порођај царским резом и обилно крварење.

stil.kurir.rs

Foto: Pexels

Related posts

Да ли црква даје благослов за венчање ако је млада трудна: Ова недоумица мучи све више парова, ОВО ЈЕ ЗВАНИЧНИ СТАВ!

Новосадска ТВ

Едукација Дом здравља “Нови Сад” ПРЕВЕНЦИЈА МАЛОЛЕТНИЧКЕ ТРУДНОЋЕ

Новосадска ТВ