Друштво

СУСЕДИ НУДЕ ЗЛАТНЕ ВИЗЕ Имате три опције за добијање њиховог пасоша

Инвеститори који су заинтересовани да стекну десетогодишње право боравка у Мађарској и мађарски пасош, могу да се пријаве за златне визе што се односи и на Русе и Белорусе. Тај потез је изазвао незадовољство међу европским званичницима.

Мађарска од почетка следеће године уводи тзв. златне визе.

Пријаве су почеле 1. јула ове године.

Програм омогућава инвеститорима да стекну десетогодишње право боравка у Мађарској и мађарски пасош, и слободно кретање унутар Шенгена, под условом да купе некретнину у вредности од најмање 500.000 евра. Овај део програма стартује од 1. јануара 2025.

Друга опција је да се уложи најмање 250.000 евра у инвестиционе фондове за некретнине које издаје Мађарска народна банка.

Трећа опција је јавна донација од најмање милион евра.

Из програма нису искључени Руси и Белоруси што би могло да разбесни Брисел.

Руски и белоруски држављани већ од јула ове године могу да уђу у ЕУ преко Мађарске као страни радници са посебном националном картицом, што им омогућава слободно кретање унутар Шенгена.

Лако до посла у Мађарској, важи и за Србе
Foto: Pexels

Мађарска ће од 8. јула ове године омогућити држављанима осам земаља – Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Белорусије, Молдавије, Црне Горе, Руске Федерације, Србије и Украјине – да раде у Мађарској под повољним условима.

Лични документи се могу добити на две године, с могућношћу продужења на још три године.

Међутим, програм је изазвао забринутост због потенцијалних безбедносних ризика. Мађарски стручњак Андраш Рац упозорио је да ће Мађарска овим кораком значајно отворити тржиште рада за Русе и Белорусе, што сматра великим ризиком. Манфред Вебер, председник Европске народне странке, такође је изразио незадовољство.

Поједини европски званичници су позвали мађарске власти да објасне како ће спречити улазак руских шпијуна у земљу.

Ко се највише интересује за мађарску златну визу?

Највеће интересовање за златне визе сз до сада показали кинески грађани. Кинески инвеститори и даље показују занимање за некретнине у Будимпешти, премда су неке новоградње прескупе, па се окрећу јефтинијим опцијама на периферији престонице.

Златне визе ће донети и користи Мађарској. Држава и Мађарска народна банка краткорочно ће профитирати од доласка страних инвеститора, што ће додатно подстаћи тржиште некретнина.

Шта су уопште златне визе?

Златне визе нуде људима шансу да добију боравишну дозволу у земљи у којој купују кућу или реализују велика улагања или донације.

Шта је потребно за пријаву:

  1. Да апликант буде старији од 18 година
  2. Да не поседује криминални досије и да има довољно средстава да изведе потребну инвестицију
  3. Постоје и златни пасоши, формално познати као држављанство уз инвестиционе програме, који омогућавају странцима да добију држављанство користећи се истим средствима.

Када је реч о земљама ЕУ, то такође значи да се може стећи приступ многим бенефицијама које иначе имају грађани Европске уније, попут слободе кретања између држава чланица.

У последње време се земље ЕУ позивају да одустану од „златне“ праксе јер се у јеку украјинског рата појавила и забринутост да те шеме потенцијално представљају безбедносни ризик.

Брисел је такође позвао да се добро провери да ли појединци који се налазе на листи санкција такође поседују и златне пасоше и визе.

Страхује се и да безбедност, транспарентност, као и вредности које одликују Европску унију могу бити угрожени.

(EUpravo zato)

Foto: Pexels

Related posts

(ФОТО) НЕСТАЛА СУБОТИЧАНКА Мађарска полиција трага за њом

Ivona

Председнику Србије АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ ДОДЕЉЕНО ВИСОКО ДРЖАВНО ОДЛИКОВАЊЕ МАЂАРСКЕ

Новосадска ТВ

Трећи степен УЗБУНЕ ОД ПОПЛАВА У БУДИМПЕШТИ, очекује се да ће ДУНАВ ДОСТИЋИ 8 МЕТАРА

Новосадска ТВ