ПолитикаСрбија

ВУЧЕВИЋ: Мислим да ћемо имати добре вести и ДВОЦИФРЕНИ СКОК МИНИМАЛЦА

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ћемо након седнице Социо – економског савета, уколико се постигне договор са Синдикатима и Унијом послодаваца, имати добре вести и двоцифрени скок минималца, односно значајно повећање имајући у виду, како је рекао, све околности.

Он је за тв Прва рекао да ће то повећање бити веће него што су инфлаторна кретања.

„Имаћете званичну информацију у раним поподневним сатима. Подићићемо животни стандард који утиче на квалитет живота. Није то лако, Синдикати очекују веће зараде“, рекао је Вучевић.

Премијер је истакао и да је минимална зарада често основица за друге зараде, односно да повећањем минималца расту и друге зараде.

„Послодавци не могу да угрозе своје послове и у цео процес мора држава да се укључи. Држава је активни учесник“, рекао је Вучевић.

Вучевић: У наредних десетак дана мере за правичније цене за најпотребније намирнице

Премијер Милош Вучевић најавио је данас да ће у наредних десетак дана влада саопштити конкретне мере за правичније цене најпотребнијих намирница.

Вучевић је подсетио да је јуче имао први пут састанак са представницима највећих трговинских ланаца, домаћих и страних, као и са представницима ПКС и ресорних министарстава.

„Мислим да ћемо имати конкретне ствари које ћемо саопштити у наредних десетак дана и грађани ће осетити један правичнији однос“, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Он је истакао да Влада не може да се меша трговцима у рад, јер само девет компанија са чијим се представницима састао јуче запошљавају више од 50.000 људи и да имају право на профит.

„Али да видимо засто је наш неки производ код нас скупљи у односу на неке друге земље. Мислим да ћемо имати добре мере“, рекао је Вучевић.

Додао је да ће гледати са трговинским ланцима да постигну договор око цена.

„Да видимо како да контролишемо цене да буду мало правичније, за намирнице које чине суштински потрошачку корпу“, навео је Вучевић.

Вучевић: Добар састанак са родитељима деце са сметњама у развоју,решићемо проблеме

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је имао добар и емотиван састанак са родитељима деце са сметњама у развоју из Бачке Паланке, као и да ће се проблеми које имају решити у наредних пет до шест месеци.

„Родитељи су отворено разговарали и сасули многе ствари. Ја сам изашао са конкретним стварима, рекао да немам временску машину, не могу вратити време уназад, не можемо да исправимо нешто што можда треба да се уради пре 20-25 година. Проблем постоји, они су сами рекли, од 1996. Знате да је неко то урадио 1996. било би нам свима лакше. Није. Али ајде да завршимо то до краја 2024. Ајде да у 2025. почне да ради тај дом, односно дневни боравак, како се зове. У то ће се укључити и Министарство за рад, као и Покрајински секретаријат“, рекао је Вучевић за тв Прва.

Он је рекао да сматра да су договорене конкретне ствари и рокови и око објекта где ће та деца када заврше школски дан моћи да проводе квалитетно време. Биће завршено у роковима које смо дефинисали.

„Сада је објекат привремено у геронтолошком центру. Имаћемо прилику да изађемо из ситуације у којој ни нисмо требали да буемо. Неке ствари се лакше решавају када постоји добра воља. Излећчење те деце је тешка мисија и посао и нешто што је ван мог знања и поимања. Разумем какву муку имају. Могу да имам емпатију и морам да имам одговорност да им помогнем. Док сам водио град сличне ствари сам решавао. Морате да имате вечи праг толеранције када сте бирани. можда има већих очекивања али вас то не оправдава да се искључите из неких процеса“, рекао је Вучевић.

Вучевић: Сви министри су под лупом, биће промењени ако не буду имали резултате

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас да неће моћи сви министри да буду у влади у пуном мандату ако не буду имали резултате, али да за сада не постоји одлука ни за једно име, односно министра који би требало да буде замењен.

Поручио је гостујући на Првој да су сви министри под лупом.

„Не можете ви гарантовати да ће сви бити у влади или у кабинету у пуном мандату без обзира како радили. Природно је да имате нека пролазна времена, да имате неке пресеке стања и резултата“, рекао је Вучевић.

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише недавну најаву да су могуће одређене промене у саставу његовог тима и да ли постоји неки рок када ће се евентуално ићи на реконструкцију владе.

Вучевић је истакао да ако нико не би био промењен да би то онда довело до, како је рекао, једне уравниловке и демотивације.

„Да ли ћемо то (промене) радити на шест месеци, на годину дана… можда ако се деси неки већи пропуст, онда нисте везани за неки временски оквир да би евентуално вршили такве ствари. Али није донета одлука ни о једном појединачном министру да треба да буде замењено, али сви су под лупом. Замислите да нису под лупом – сви су под политичком лупом“, поручио је Вучевић.

Поновио је да није још донета ниједна одлука и „нема ниједно име које треба да буде реконструисано или замењено“.

„Није одређен неки тачан датум када би те ствари радиле, али мислим да су природне ствари неких шест месеци или годину дана од почетка рада владе

Вучевић: О литијуму треба причати јавно и отворено, али са позиције струке

Премијер Милош Вучевић поручио је данас да о теми литијума треба водити јавну и отворену дискусију са позиције струке, јер би пројекат Јадар могао да буде прекретница у даљем економском развоју Србије.

Вучевић је рекао на ТВ Прва да сада политички релтивизује чак и појам струке.

На питање како коментарише нове протесте против Рио Тинта који су заказани за септембар, Вучевић је рекао да сада почиње већ да се багателише и тај термин, односно тај позив да струка треба да прича.

„Људи су избомбардовани различитим иформацијама, посебно на друштвеним мрежима. Пише свако ко шта стигне. Мало њих је заиста стручно да прича о тим стварима које морају бити стручно објашњене. А у таквом амбијенту се ствара утисак несигурности, неразумевања, сумње, бојазни“, рекао је Вучевић.

Каже да и када би постојао општи друштвени консензус, пројекат не би могао да се реализује за мање од 24 месеца и да у том периоду може да се води дискусија о свим питањима.

„Тај пројекат је важан и можда буде заиста прекретница у даљем економском развоју Србије. У то нема сумње. Не може Србија да стане само због тог једног пројекта, Србија има и друге пројекте. Србија мора да се бави и растом плата и растом минималне зараде, ценама, Експом, мора да се бави завршетком великих инфраструктурних пројекта, мора се бави даљем јачање војске, мора се бавити свакодневно како да сачувамо наш народ на КиМ, како да сачувамо Републику Српску у оквиру БиХ, како да остваримо бржи пут ка ЕУ, а да не губимо наше традиционалне пријатеље и много је других тема“, рекао је Вучевић.

Сматра да није фер да само једна тема постане апсолутно доминантна и да све остало треба да стане у Србији односно да живот треба да стане.

Вучевић је нагласио да се ништа неће радити док се не добију од домаће и светске струке гаранције у вези са пројектом Јадар.

На питање да прокоментарише то што је претходних дана био на удару на друштвеним мрежама, као и поједини министри, због тога што посећује цркве и манастире, да је Србија секуларна држава да су црква, односно традиционалне конфесије, одвојене од државе, али да јесу део нашег друштва.

„Ја не намећем никоме какав однос имам према вери и религији. То је питање за сваког појединца. Али као што свако има право да се изјасни, тако имам право и ја да поштујем оне вредности у које верујем. Ја сам верујући човек, вероватно сам много грехова и мана, али верујем у Бога. И верујем да када смо имали заједништво народа, државе и цркве, да смо тад били најуспешнији. То не значи да се мешамо једни другима у послове, али мислим да је добро када смо сви заједно и да је црква део овог друштва, пре свега Српска православна црква, али и Римокатоличка и Словачка, Евангелистичка, Исламска заједница свакако. Да је то део нашег друштва и ја се тога не могу одрећи“, рекао је Вучевић.

Нагласио је да од њега не може нико да очекује да ће промовисати вредности које нису део нашег друштва.

 

Фото: Инстаграм milosvucevic

Related posts

КРАЉ МИЛАН ОБРЕНОВИЋ рођен пре 170 година

Новосадска ТВ

„НОВА РАДОСТ ЗА НАШ НАРОД!“ Вучевић честитао освајање медаља параолимпијцима Паликући и Ђурићу

Новосадска ТВ

ПРЕДСТАВЉЕНИ ПРОИЗВОДИ који ће се наћи на акцији „Најбоља цена“ – Вучевић: Од 1. септембра до краја октобра 81 врста производа по цени нижој од акцијске!

Новосадска ТВ