Култура

Почео 13. Међународни фестивал спортског филма на Златибору

Изложбом „Синиша Михајловић – живот као филм“ и доделом признања за изузетан допринос спорту и филму као и признања за животно дело вечерас је отворен 13. Међународни фестивал спортског филма на Златибору.

„Ово је за мене веома емотивно и тешко, Синиша је оставио велики траг иза себе, да не помињем Италију где је идол и драго ми је што људи препознају такве величине, да наша деца уче од њих. Он је имао увек жељу да победи, али уз спортски став“, рекао је бивши фудбалер и кум Синише Михајловића Мирослав Тањга након отварња изложбе.

Славном одбојкашу Владимиру Грбићу додељено је признање за животно дело као члану Куће славних за врхунске резултате у српској, европској и светској одбојци и школовању и васпитавању најмлађих спортиста.

„Обично се ове награде дају неком на крају каријере, ја то не доживљавам тако, за мене је ово признање за један сегмент живота. У времену где су лаж и превара средство и начин, ја се трудим да пренесем онима с којима радим да буду лојални, верују у то што раде, да су спремни да погину за оно у шта верују и да могу да стану испред огледала и кажу: Ја сам поносан на тебе!“, поручио је Грбић.

Он је додао да у спорту није мерило то да неко постане олимпијски шампион већ најбоља верзија себе.

„Ми смо спој оца и мајке и свих оних пре, кад желимо да их спознамо треба да загњуримо у себе и да све оне таленте који су нам у геному стимулишемо. До тога може да се дође уколико се са децом ради с максималним ауторитетом, пасијом и уз две најважније ствари: љубав и подршку. То је оно што сам интегрисао у раду с децом, то није посао већ мисија. Небо је граница“, поручио је Грбић и додао да то његова деца, којих је за сада 6.000, то осећају.

Ватерполисти Ратко Рудић и Зоран Мустур примили су признања за животно дело за врхунске резултате у југословенском, европским и светском ватерполу.

„Ово је посебно признање, нешто више од спорта, друштвено признање. Част ми је примити једну овакву награду, није битно да ли је на крају каријере, важно је да се неко сетио“, навео је Рудић.

„Изузетно ми је значајно ово признање посебно што је мој Херцег Нови мали град, а не знам само колико олимпијаца је дао. Срео сам овде и сјајне спортисте из мог времена као што је Дане Корица, ту је и митско име и мој ментор Ратко Рудић… И ја сам на крају неки навијач и посматрач и уз момке (ватерполисте) сам да истрају“, казао је Зоран Мустур.

Признање за живото дело добио је и словеначки и југословенски алпски скијаш Јуре Франко.

Признање за животно дело, за допринос спортском новинарству припало је уреднику спортске редакције РТС-а Зорану Марковићу као и глумцима Миленку Павлову и Слободану Боди Нинковићу, актерима серије „Дерби на Аутокоманди“.

Добитници признања за изузетан допринос спорту и филму су: Обојкашки савез Србије поводом стогодишњице одбојке у Србији, Филмске новости поводом 80 година рада и Југословенска кинотека поводом 75 година рада.

Повеља хероја спорта и живота „Наташа Ковачевић“ додељена је бацачу копља, параолимпијском шампиону Милошу Грлици.

„Долазим из индивидуалног спорта, а ово признање не доживљавам индивидуално, ово је признање мојој породици, неизмерно вам хвала. Неизмерно сам захвалан што могу да станем раме уз раме са Наташом Ковачевић и захвалан сам држави што је изједначила олимпизам и параолимпизам“, рекао је Грлица кроз сузе.

Спортски филмови, њих 77, биће наредних дана приказивани на Краљевом тргу, у дворани Културног центра Златибор и Дому културе у Чајетини, а у недељу, 25. августа, биће додељене награде најбољим филмским ствараоцима овог фестивала.

 

Фото: Танјуг/ ТОЗ

 

Related posts

(ВИДЕО) Ово ће вам измамити осмехе: Краљ тениса је овом дечаку све, погледајте како ИМИТИРА НОВАКА НАКОД ПОБЕДЕ

Ivona

Србија победила Грчку 3:1, Лајовић због повреде предао меч Азоидесу

Новосадска ТВ

ПЕШИЋ ПОТВРДИО – Напушта репрезентацију СРБИЈЕ

Новосадска ТВ