Војводина

Одржана завршна конференција пројекта „Жабаљ за одржива стамбена решења и активно укључивање“

У среду 21. августа одржана је завршна конференција пројекта „Жабаљ за одржива стамбена решења и социјалну инклузију“, који је спроводила Општина Жабаљ у партнерству са Центром за производњу знања и вештина и Канцеларијом за инклузију Рома АП Војводине. Кроз пројекат адекватна стамбена решења обезбеђена су за 10 најосетљивијих ромских породица, које су насељавале подстандардно насеље „Бороњ”. У оквиру пројекта купљено је десет кућа, које су у потпуности реновиране и опремљене малим кућним апаратима и намештајем.
„Ми смо се као руководство стратешки определили за решавање животних и егзистенцијалних питања становништва. Наша локална самоуправа је током пројекта улагала и додатна средства и удео у овој инвестији износи око 46%. Улагање локалне самоуправе и предани рад пројектног тима је дао резултате и 10 породица из насеља Бороњ добило је могућност за бољи, лепши и сигурнији живот. Верујемо да ће мере активне инклузије и решавање стамбеног питања омогућити бољу укљученост поменутих породица у живот локалне заједнице“, рекао је председник општине Жабаљ Урош Радановић.
Са циљем јачања социјалне инклузије на локалном нивоу, корисници су подржани и кроз низ мера активне инклузије, које су прилагођене индивидуалним потребама. Мере укључују опремање кућа намештајем, обуке за стручно усавршавање, подршку у образовању и психосоцијалну подршку, као и различите радионице.
„Општина Жабаљ је показала решеност да помогне породицама из насеља Бороњ које живе у изузетно лошим условима у нелегалним објектима. Изузетно ми је драго што смо били партнери у овом пројекту и што смо заједничким снагама омогућили корисницима да живе у хуманијем окружењу и да се унапреди њихова укљученост у живот заједнице уз примену економских, образовних, здравствених и других адекватних мера социјалне инклузије”, рекла је Љиљана Михајловић, директорка Канцеларије за инклузију Рома.
„Пресрећна сам што први пут у животу имам сопствени дом и сигуран кров над главом, што ће ми деца расти у много бољим условима него што смо муж и ја одрастали. Много су нам значили здравствени прегледи које смо имали јер до сада нисмо мислили на своје здравље. Захваљујем се Општини Жабаљ што нам је обезбедила све то“, рекла је корисница Мира Дурмишевић.
Пројекат се спроводи у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, који финансира Европска Унија, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

 

Фото: Општина Жабаљ

Related posts

Потпредседница Божић у обиласку општина Жабаљ и Тител

Новосадска ТВ

Иванишевић посетио занатску радњу за ИЗРАДУ УНИКАТНИХ И ЛУКСУЗНИХ САТОВА „МОНТЕ КРИСТО“ у Чуругу

Новосадска ТВ