Друштво

ОПРЕЗ- За ОВАЈ ЛЕК лекари у Србији добили хитно обавештење, могуће анафилактичке реакције

Здравственим радницима у Србији упућено је писмо о могућој појави анафилактичких реакција код пацијената који примају лек у виду ињекција за лечење мултипле склерозе (МС).

Ради се о леку глатирамер-ацетат, а писмо су упутиле компанија Актавис д.о.о. Београд и компанија Зентива Фарма д.о.о., носиоци дозволе за њега, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС).

У писму се наводи да су могуће појаве анафилактичких реакција месецима или годинама након почетка примене глатирамер-ацетата.

– Анафилактичке реакције се могу јавити непосредно након примене глатирамер-ацетата, чак и месецима или годинама након почетка лечења. Пријављени су и случајеви са смртним исходом – наводи се у саопштењу на сајту Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Додаје се да пацијенте и/или неговатеље треба саветовати како да препознају знаке и симптоме анафилактичких реакција и да потраже хитну медицинску помоћ у случају појаве анафилактичке реакције.

– Уколико се јави анафилактичка реакција, лечење глатирамер-ацетатом се мора прекинути – напомиње се у писму.

Глатирамер-ацетат индикован је за лечење релепасних облика мултипле склерозе. Одобрен је за супкутану примену у облику раствора за ињекцију од 40 мг/мл а ињекција се даје три пута недељено.

Прегледани доступни подаци у ЕУ

Да изазива анафалитичне реакције закључено је након свих прегледа доступних података на нивоу ЕУ.

У писму које је упућено здравственим радницима у Србији напомиње се и да се неки од знакова анафилатичке реакције могу преклапати са симптомима и знаковима реакција који се јављају непосредно након примене ињекције, што доводи до потенцијалног кашњења у препознавању анафилатичке реакције.

Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.

Related posts

Вучевић и Алексић о сарадњи и положају Срба у Црној Гори

Новосадска ТВ

У Србији и даље облачно, местимично с кишом: Ево када се очекује престанак падавина

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) Отворене Параолимпијске игре у Паризу – Наша стонотениска репрезентација спремна такмичење!

Новосадска ТВ