Забава

ХАКЕРИ ЋЕ МРЗЕТИ КАДА ОВАКО ИЗАБЕРЕТЕ ШИФРУ! 9 савета за јаку лозинку – ЈЕДНУ грешку избегавајте у широком луку!

Чување приватних података и докумената на рачунарима и мобилним уређајима није увијек лако. Ево како можете да креирате јаку лозинку и да сачувате своје податке од хакера.

Интернет преваре и кршење тајности података имају тренд пораста у последњих пет година; 2023. године, ФБИ-јев центар за жалбе на интернет криминал примио је више од 880.000 пријава, процењујући потенцијални губитак од око 12,5 милијарди долара.

Због тога је важније него икада да заштитите своје личне податке – што почиње креирањем јаке лозинке за ваше финансијске налоге. Ево како можете да креирате јаку лозинку за своје кредитне картице, банковне податке и друге осетљиве податке.

1. ШТО ДУЖЕ, ТО БОЉЕ

Док су дуже лозинке теже за управљање, хакери их теже пробијају. Настојте да ваше лозинке имају најмање 16 знакова. Употреба насумичне фразе може помоћи да се ваша лозинка лакше запамти.

2. НЕМОЈТЕ КОРИСТИТИ ИСТЕ ШИФРЕ ЗА РАЗЛИЧИТЕ НАЛОГЕ

Постаје заморно креирање јединствених, јаких лозинки за сваку wеб локацију на коју се региструјете, а нико не жели да памти десетине лозинки за све wеб локације и апликације које посећујете. Али хакери то знају и користе против вас.

Ако користите једну лозинку за рачун кредитне картице, постоји шанса да је можете користити и на другим страницама. То даје преварантима прилику да украду не само податке о вашој кредитној картици већ и потенцијално друге податке као што су подаци о вашој банци или е-пошти.

Побрините се да користите различите лозинке за сваки налог који имате, тако да чак и ако један рачун буде угрожен, не излажете све своје важне податке ризику.

3. КОРИСТИТЕ МЕНАДЖЕР ЛОЗИНКИ

Праћење ваших лозинки је готово немогуће, поготово јер готово свака wеб локација или апликација коју посјетите захтијевају пријаву. Управљање вашим подацима за пријаву може изгледати као посао са скраћеним радним временом, али менаджер лозинки може да поједностави ствари.

Менаджер лозинки је софтвер који се може додати вашем wеб претраживачу или телефону, а доступне су бесплатне и плаћене опције. Ови програми чувају ваше лозинке и могу аутоматски испунити ваше податке за пријаву када посетите сачувану страницу. Већина такође укључује генератор лозинки, који креира јединствене лозинке за вас. Такође можете добити упозорења када су ваше постојеће лозинке слабе или се појаве на другим страницама.

Мораћете једноставно да запамтите једну главну шифру да бисте се пријавили у менаджер лозинки. Иако може да потраје неко време за постављање оваквог програма, то ће у будућности знатно олакшати навигацију вашим налозима.

4. ОТЕЖАЈТЕ НАГАЂАЊЕ

Уместо да користите име свог првог љубимца и да иза њега додате свој рођендан, проверите да ли је ваша лозинка оригинална. То можете учинити на следећи начин:

Укључујуте у лозинку и велика и мала слова

Употребите бројеве у току лозинки, не само на почетку или на крају

Додајте специјалне знакове, попут @$!_ и других

Дугачак низ слова, бројева и специјалних знакова преварантима је изузетно тешко да декодирају. Што је теже за њих, то је безбедније за вас.

5. ИЗБЕГАВАЈТЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ

Коришћење имена, места или датума у вези са вама или вашом породицом је ризично. Коришћење детаља које други могу да погоде олакшава људима да се пријаве на ваше налоге.

Осим тога, немојте објављивати ​​личне податке на својим налозима друштвених мрежа који могу да се појаве у вашим лозинкама. У супротном, постоји шанса да би хакери могли да користе те детаље да исправно погоде ваше податке за пријаву.

6. БУДИТЕ КРЕАТИВНИ У КРЕИРАЊУ ЛОЗИНКЕ

Генератор лозинки може вам помоћи да креирате дуге, тешке лозинке. Али ако не желите да га користите, размислите о томе како да сами креирате дуге лозинке.

На пример, скраћујте текстове песама словима, бројевима и симболима. Ево примера коришћења стихова из песме „No Scrubs “ ТЛЦ-а:

A scrub is a guy that thinks he’s fly, And is also known as a busta

Ово се може претворити у:

a3!@GtThFA!@KaA_B

Ова лозинка има мешавину великих и малих слова, бројева и симбола. Будите креативни и направите нешто што ћете само ви разумети. Можете користити наслове књига или филмова, стихове из своје омиљене ТВ емисије или кратку песму као полазну тачку.

7. ИЗБЕГАВАЈТЕ УОБИЧАЈЕНЕ ЛОЗИНКЕ

Према компанији за управљање лозинкама НордПасс, најчешћа лозинка је „123456“, а следи „админ“, обе са више од четири милиона коришћења. Иако се ове лозинке лако памте, хакерима је потребно мање од једне секунде да провале у ваше налоге уколико их користите.

Кориштење уобичајених речи и низова бројева чини вас рањивијим на крађу идентитета. Клоните се врло уобичајених лозинки и њихових варијација. На пример, „password“ има више од 700.000 употреба и хакерима је потребно мање од једне секунде да је разбију. Варијација „P@ssw0rd“ није много боља, са више од 130.000 употреба. Хакерима је такође потребно мање од једне секунде да га разбију.

8. ОСИГУРАЈТЕ ДОДАТНУ БЕЗБЕДНОСТ

Чак и са безбедним лозинкама, одлучни хакер може да пронађе пут до ваших налога. Кад год је могуће, користите двофакторску проверу аутентичности или вишефакторску аутентификацију (МФА). Добићете текст или е-пошту с јединственим, једнократним кодом за унос пре него што можете да се пријавите на свој налог.

Ови додатни слојеви заштите обезбеђују да чак и ако неко има ваше податке за пријаву, не може да приступи вашем налогу без јединственог МФА кода. Неки менаджери лозинки нуде МФА или можете користити Google Authenticator или друге апликације за аутентификацију за овај корак.

Иако сигурносна питања могу бити од помоћи, ваши одговори се могу лако погодити. На пример, девојачко презиме може бити познато многим људима, што значи да преваранти могу ући на ваш налог без много муке. Размислите о третирању сигурносних питања попут лозинки и скраћења дугог низа речи, бројева и знакова.

9. АЖУРИРАЈТЕ ПО ПОТРЕБИ

Нажалост, кршења безбедности и хаковања великих размера су неизбежни. Ако вас компанија обавести о кршењу и постоји шанса да су ваши подаци процурили, одмах ажурирајте податке о лозинки, односно, промените је. Проверите да ли је ваша нова лозинка додата вашем менаджеру лозинки, ако је примењиво, тако да нећете имати проблема с пријавом касније.

Фото: Pixabay

 

Related posts

У СУСРЕТ ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ – Појачани радови на обележавању хоризонталне сигнализације, уређени пешачки прелази код 27 школа

Новосадска ТВ

МУП апелује на бициклисте: Вожња бициклом је забавна, али безбедност на првом месту

Новосадска ТВ

БЕЗБЕДНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ: Савети МУП-а деци и родитељима како се заштитити од опасности на интернету

Новосадска ТВ