Друштво

Мирко Коковић: Половина страдалих возача није користила сигурносни појас

Агенција за безбедност саобраћаја организовала је и данас на Ади Циганлији симулатор превртања и чеоног судара у циљу подизања свести грађана о важности употребе сигурносног појаса код возача, сувозача и путника у аутомобилу.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић рекао је за Танјуг да само прошле године од 268 погинулих возача у путничким аутомобилима половина није користила сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

„Такође, од 80 погинулих путника две трећине није везало појас у тренутку саобраћајне незгоде када су изгубили живот“, додао је он.

Коковић наглашава да је Агенцији управо зато циљ да грађанима омогуће да кроз симулатор превртања и чеоног судара осете и виде колико тај сигурносни појас заиста има улогу и значај у спасавању живота.

Према његовим речима, симулатори су један од начина да се подигне проценат употребе сигурносног појаса у Србији, посебно зато што такво искуство оставља веома велики утисак.

„Наша мерења су показала да напред – возач и сувозач користе појас у 85 одсто случајева, а позади, на задњем седишту, тек сваки пети путник, односно 20 одсто њих, чак и мање“, рекао је Коковић.

Навео је де се једино превентивним активностима и репресијом полиције може подићи проценат употребе појаса и спасити велики број живота.

Додао је да је зато Агенција за безбедност саобраћаја и ове године у сарадњи са друштвено-одговорним предузећем Ада Циганлија на терену са симулаторима превртања и чеоног судара.

Према речима Коковића, циљ Агенције је да у складу са Стратегијом безбедности саобраћаја, више од 95 одсто возача, сувозача и путника користи сигурносни појас.

„Само на рачун сигурносног појаса у Србији годишње изгубимо више од 120 живота, рецимо на нивоу једне године погине, последњих неколико година гине око 500 људи“, рекао је он и нагласио да верују да ће се само захваљујући употреби сигурносног појаса спасити велики број живота.

Коковић каже да верује и да ће нови закон о безбедности саобраћаја, о чијој изради је донета одлука, посебну пажњу обратити на појасеве.

„Казна за оне који не користе сигурносне појасеве у Грчкој је 350 евра, док је у Србији далеко мања односно до 5.000 динара“, рекао је Коковић.

 

Фото: Танјуг Немања Јовановић

Related posts

ЧЕТИРИ САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ у протекла 24 сата на подручју Јужнобачког округа

Новосадска ТВ

Дунав осигурање. Уз КАСКО И КАСКО СУДАР ПОЛИСУ, штета је наша брига

Новосадска ТВ

Једно лице лакше повређено у шест саобраћајних незгода у Новом Саду

Новосадска ТВ