Забава

ПЕВАЈТЕ ДЕЦИ УСПАВАНКЕ, ИМАЈУ СТРАШНУ МОЋ Утичу нa откуцаје срца, памтиће их до краја живота

Ево шта кажу стручњаци, како успаванке утичу на бебе.

Успаванке су некад биле „обавезне„, а деци су их најчешће певале маме и баке. Данас је све мање родитеља који малишанима певају успаванке, а изненадиће вас када чујете колики утицај ове песме имају на бебу.

„Научници су пустили бебама да слушају песме на различитим језицима – успаванке и друге песме. За то време, пратили су њихове телесне функције које могу да укажу на ниво анксиозности, попут откуцаја срца, реакција на кожи или промена у пречнику зеница. Испоставило се да деца савршено препознају успаванке и да их умирују, чак и ако су на језику који им није познат и не пева их њихова мајка. Таква реакција није примећена када су пуштане друге песме“, преноси дети.маил.ру речи Викторије Ефимове, доктора психологије и професорке на департману за развоју психоогију и породичну педагогију при Државном руском универзитету за педагогију.

Она је напоменула да је једна студија спроведена и у Турској, на одељењу где су смештене превремено рођене бебе.

„Биле су подељене у три групе: прва је слушала успаванке које су им певале њихове мајке, друга је слушала класичну музику, а трећа група група је примала само уобичајену медицинску негу. Утврдили су да су бебе из групе један и два имали бољи доток кисеоника до мозга, што је веома важно за њихов развој“, објаснила је професорка Ефимова.

Foto: Pexels

Она наводи да успаванке које беби пева мајка имају најбољи могући ефекат јер дете препознаје мајчин глас чак и пре рођења – негде око 20. недеље трудноће беба почиње да чује звуке.

Након рођења, беба је изложена потпуно другачијем окружењу, препуном гласних звукова, мириса, светла.

„Сви ови стимуланси буквално бомбардују њен нервни систем, али су и храна за бебин мозак. Мозак интензивно учи, али му је потребно и да спава. У то време, не само да се одмара, већ и интегрише примљене информације. Шта се дешава када мајка пева успаванку? Дете чује умирујући мајчин глас у овом риму, који је подсећа на откуцаје срца и умирујуће дисање. То помаже да скрене мисли са стимуланса у окружењу и да мирно спава“, појаснила је проф. Викторија Ефимова.

yumama.mondo.rs

Related posts

ОВО СУ БИЛА НАЈПОПУЛАРНИЈА ИМЕНА ЗА ДЕЦУ У СРБИЈИ ПРЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА Њихова значења су јака

Ivona

ЧУДАН СЛУЧАЈ НА ВМА, ОВАКО НЕШТО СЕ НИЈЕ ЈОШ ДЕСИЛО Примили пацијенткињу која је загрлила мужа и добила БОЛОВЕ

Ivona

РОДИТЕЉИ, КОНАЧНО ЋЕТЕ СЕ НАСПАВАТИ Ево трика како успавати бебу за само 13 МИНУТА

Ivona