Политика

Беговић: ЕКСПО ће променити не само Београд и Сурчин, већ и цео регион

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је да ће ЕКСПО Београд 2027 бити догађај који ће, како је рекла, променити не само Сурчин и Београд, већ и читаву Србију, а можда и цео регион Западног Балкана, који је први пут домаћин ЕКСПО изложбе.

Отварајући изложбу поводом 1.000 дана до ЕКСПО на Сава променади, на којој је приказано 140 година дуго учешће Србије на претходним ЕКСПО манифестацијама, Беговић је рекла да су бројна учешча Србије на Међународним изложбама и сва искуства и знања које смо стекли као учесници ЕКСПО за последњих 140 година, наша велика компаративна предност у организацији ЕXПО Београд 2027.

„Довели смо ЕКСПО на Балкан. Као неко ко се борио да ЕXПО дође у Београд, морам да кажем да ми је велика част и задовољство да данас будем са вама овде када обележавамо 1.000 дана до Специјализоване изложбе ЕКСПО 2027 Београд! Рекла сам тада да је иза ћошка, а сада можемо да стварно кренемо са одбројавањем“, поручила је министарка.

Она је истакла да је ЕКСПО јесте наша огромна развојна шанса.

„Прилика да нас читав свет стави у ред атрактивних земаља, богате

паметним, иновативним, гостопримљивим људима, земља богата природним лепотама, али и историјом и културним наслеђем. И то ће бити Србија земља иновација земља музике спорта и технологије“, навела је Беговић.

Како је нагласила, идеја ЕКСПО се увек врти око нових иновација и нових технологија од првог представљања телефона, првог концепта мобилне мреже, првог рачунара, првог хибридног аутомобила.

„Све су то технологије које су промениле свет, али и технологије које су повезале човечанство“, навела је Беговић.

Како је рекла, очекује се долазак 120 земаља и велики број међународних организација.

„Очекује се четири милиона посетилаца. То говори да ћемо имати велики број амбасадора када се врате у своје земље, имаћемо свет на длану“, истакла је Беговић.

Она је рекла да као министарка науке, технолошког развоја и иновација

жели да се осврне на тему ЕКСПО изложбе „Играј за човечанство, спорт и музика за све“ и истакне да су игра и учење нераскидиво везани, а да иновације,како је рекла, управо настају из заиграности ума.

„Игра као активност која спаја и подстиче сарадњу, што музика, спорт и наука дефинитовно раде. Наша тема спаја људе, играмо за човечанство“, поручила је Беговић.

Она се осврнула на јун прошле године, када су земље чланице

Међународног бироа за изложбе одабрале Србију за наредног домаћина Специјализоване изложбе.

„Тим који је припремао кандидатуру, имао је неколико водиља у

свом важном задатку, али бих пре свега истакла велики рад и огроман труд, позитивну енергију, и на крају, добро познати српски инат, а ја ћу рећи српска мотивација да победимо и донесемо нешто добро нашој земљи, и то нам је помогло да се изборимо да ЕКСПО први пут дође у наш регион и након 30 година у југоисточну Европу“, рекла је министарка.

Додала је да је сигурна да ће нас исте вредности водити и наредних 1.000 дана у припреми те изузетно значајне манифестације, али и још више када ЕКСПО буде отворио своје капије 15. маја 2027. године.

„Хвала и нека крене одбројавање“, додала је Беговић.

Директор предузећа ЕКСПО 2027 Душан Боровчанин нагласио је да ће ЕКСПО бити највећи догађај који је Србија у историји могла да организује, а који ће организовати од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Он је подсетио да су пре 140 година наши преци уложили доста напора да Србију представе читавом свету и ставе раме уз раме уз друге нације.

„Пре 140 година, када је Србија први пут учестовала у Белгији, само још 12 земаља, уз Краљевину Србију, тада је учестовало. То је сасвим сигурно једно од великих наслеђа које ми носимо“ , констатовао је Боровчанин.

Он је рекао да с нестрпљењем очекују долазак представника Међународног бироа за изложбе који ће у октобру или новембру донети заставу специализованог ЕКСПО у Београд.

 

Фото: Танјуг Јована Кулашевић

 

Related posts

 „Најлепших жеља звездано небо” на Новосадским БИГ ДЕЧЈИМ ЗИМЗАРИЈАМА

Новосадска ТВ

„Чистоћа“ отклонила последице невремена у 176 улица

Новосадска ТВ

СРЕБРО И БРОНЗА ЗА СРБИЈУ! Средњошколци освојили две медаље на Међународној олимпијади из вештачке интелигенције

Новосадска ТВ