Здравље

Нутрициониста УПОЗОРАВА да НЕДОВОЉАН УНОС ВОДЕ може да доведе до ОВОГ здравственог ПРОБЛЕМА: Ево и како израчунати колико нам воде треба

Недовољно пијење воде може да доведе до разних здравствених проблема. Током целе године је важно пити довољно течности, али током лета је повећан ризик од дехидратације и вода мора бити на првом месту. Тело нам редовно шаље сигнале о својим потребама, укључујући и потребу за течношћу.

„С обзиром на то да вода има вишеструке функције у организму, редовно конзумирање довољне количине воде важно је за оптимално функционисање метаболизма и генерално здравље тела. Чак 75 посто масе мозга чини вода, па уз телесне процесе хидрирање такође игра кључну улогу код расположења, продуктивности и концентрације“, објаснила је нутрициониста Елеонора Јажић за Помакни Границе.

Како вода утиче на метаболизам

„Чак и сасвим мала дехидратација може да узрокује главобољу, раздражљивост, општи умор или спорије реакције. Дуготрајна дехидратација може да доведе до констипације, те буде повезана с инфекцијама мокраћног система и формирањем камена у бубрегу“, упозорава Јажић.

Недавна научна истраживања показала су и неоспорну повезаност воде с метаболизмом, процесом који игра кључну улогу у трансформацији хране у енергију, а физичка активност је кључ за подстицање метаболизма.

У појединим студијама научници су се бавили питањем у којој мери унос хладне воде подстиче термогенезу, односно потрошњу енергије на загревање воде коју смо попили. Показало се да вода подстиче метаболизам јер тело троши нешто више калорија, но количина потрошених калорија није значајна.

„Вода има кључну улогу у одржавању многих телесних функција, укључујући несметану пробаву, регулисање телесне температуре, пренос материја у организму, елиминацију отпадних материја путем урина, те одржавање здравља коже и слузница. Одговарајући унос воде има улогу и у превенцији хроничних болести“ , открила је нутрициониста.

Зашто је вода најбољи избор

Савремени човек има на располагању велики избо пића, као што су сокови, газирана пића и разне друге течности. Стручњаци упозоравају да је вода увек најбољи избор.

„Осим споменуте улоге у правилном функционисању свих телесних система, вода се сматра идеалним напитком јер нема енергијску вредност, односно има нула калорија. Нема адитиве, додане шећере и широко је доступна“, истиче маг. Јажић.

Колико воде трошимо током вежбања

„Количина воде коју трошимо током вежбања варира у зависности од неколико фактора, укључујући интензитет и трајање вежбања, остале услове, као што су температура и влажност зрака, телесну масу и ниво хидратације пре вежбања. Интензивније активности попут трчања или тренинга снаге могу да резултирају већим губицима због појачаног знојења. Генерално, током вежбања можемо да изгубимо између 0,5 до 2 литре течности на сат“, објашњава маг. Јажић.

„У екстремним условима врућине и влаге, као и код високог интензитета тренинга, ови губици могу бити још већи. Како бимо спречили дехидрацију и надокнадили губитак који је настао знојењем, важно је да уносимо одговарајуће количине течности пре вежбања, као и да пијемо довољно течности током и након тренинга“.

Како израчунати колико нам воде треба

Стручњаци често упозоравају на важност хидрације и истичу да је важно пити довољно воде, но многима је тешко да израчунају колика им је количина потребна.

„Потребе за водом су индивидуалне и зависе од телесне масе, висине, пола, физичке активности и годишњег добг. Општа препорука за унос воде у умереној клими је 0,3 дцл воде по килограму телесне масе на дан. Потребе се повећавају код физички захтевних послова, физичке активности или током топлих летњих мјесеци. Мала деца, труднице, дојиље и спортисти имају повећану потребу за течношћу у односу на телесну масу“, каже нутрициониста и објашњава да је врло важно слушати тело.

„Обратите пажњу на сигнале које тело шаље, попут сувоће усана, главобоље и боје урина. Урин који је светложуте боје обично значи да пијете довољно течности. Ако вам је урин тамножуте боје и јаког мириса, можда не уносите довољно течности“, објашњава маг. Јажић.

Како пити воду током дана

„Воду треба пити током целог дана јер се жеђ јавља с одлагањем у односу на стварну потребу организма за течношћу. Када осетите жеђ, већ сте благо дехидрирали. Корисно је дан започети с чашом воде, те попити чашу воде пре сваког оброка. Можете са собом увек носити бочицу воде и пијуцкати током дана. За додатни укус, у воду можете додати комаде свежег воћа, поврћа или зачина као што је мента“, саветује она.

 

Фото: Pixabay

Related posts

Без воде до 14 сати Трг мајке Јевросиме у Новом Саду, Далматинска и Суботичка улица

Новосадска ТВ

Ова група људи никако не сме да једе сардине: Иако су здраве, њима може направити потпуни ХАОС СА ЗДРАВЉЕМ!

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) ЗА ГРАЂАНЕ ЦРНЕ ГОРЕ БЕСПЛАТНО СНИМАЊЕ ПЕТ СКЕНЕРОМ у Сремској Каменици

Новосадска ТВ