Здравље

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ Љуштите кору краставца, може бити КАНЦЕРОГЕНА, али и ево ког још ВОЋА

Прање воћа и поврћа пре него што их поједете је уобичајена пракса у већини  домаћинстава. Али, нова истраживања сугеришу да то можда неће бити довољно да елиминишете потенцијално штетне пестициде из вашег производа.

Како пише британски Дејли мејл, стручњаци са Пољопривредног универзитета Анхуи, у Кини,  користили су веома осетљив филм да покупе трагове хемикалија које други тестови не уоче.

Тестови са јабукама и краставцима, као и другим намирницама попут шкампа и пиринча, открили су да прање хране није елиминисало трагове пестицида који су повезани са раком јетре.

Foto: Pexels

Научници кажу да њихова открића нуде доказе да прање воћа и поврћа није довољно и да уместо тога предлажу гуљење хране као што су јабуке и краставци.

Али, да ли је гуљење воћа и поврћа заиста кључно за заштиту нашег дугорочног здравља?

За нову студију, истраживачи су прскали воће које су тестирали пестицидима тирам и карбендазим. Затим су их опрали како би опонашали праксу милиона породица које свакодневно купују такве предмете.

Међутим, користећи свој специјални филм, показали су да прање није довољно да се уклони присуство ових пестицида и даље може да се открије у „ниским концентрацијама“.

Затим су поновили студију на другој храни, укључујући краставце, шкампе, чили у праху и пиринач, што је дало сличне резултате показујући да су оне такође биле контаминиране пестицидима.

Висока изложеност карбендазиму повезана је са главобољом, вртоглавицом, мучнином и повраћањем, као и проблемима кретања.

novosadska.tv

Foto: Pexels

Related posts

ЕВО ЗАШТО БАНАНЕ ИМАЈУ ШИФРУ 1 НА МЕРЕЊУ- У свакој продавници је исто

Ivona

НИКО НЕ ПРИЧА О ЊЕМУ, А ЈАКО ЈЕ ВАЖАН Ево у којим намирницама можемо наћи ВИТАМИН У

Ivona

ЧУДАН СЛУЧАЈ НА ВМА, ОВАКО НЕШТО СЕ НИЈЕ ЈОШ ДЕСИЛО Примили пацијенткињу која је загрлила мужа и добила БОЛОВЕ

Ivona