Свет

НА ШОПИНГ ЗАБОРАВИТЕ, СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ГУЖВЕ НА ПУТЕВИМА! Грци сутра славе Велику Госпојину, све ће бити затворено, а ево где су НАЈКРИТИЧНИЈЕ ТАЧКЕ

Грци 15. августа прослављају празник Велику Госпојину, који је уједно и нерадан дан. Популарним групама у којима се деле искуства са летовалишта већ се шире упозорења за туристе због великих гужви које се очекују, а једино ће радити продавнице у туристичким местима.
Шопинг центри не раде

Велики број српских туриста и даље се налази у Грчкој, а они који планирају долазак баш овог датума треба да знају се велике гужве очекују на путевима, трајектима и паркиралиштима.

Све државне установе и банке неће радити као ни шопинг центри. У туристичким местима ће радње бити отворене, тако да ће туристи моћи без проблема да се снабдевају.

Где се све очекују гужве

Највеће колоне за Касандру су уобичајено код скретања за Неа Моуданиу, затим због сужења пута код хотела Промеранате СПА у Неа Потидеи и на семафору код Калитее.

За Ситонију највише се чека код семафора на раскрсници пре Геракинија и на семафору у Никитију.

Гужве се очекују јер сви Грци тог дана иду у своје родно место, код рођака или у викендице на Халкидикију да прославе овај велики празник који иначе зову и мали Ускрс.

У свим црквама које су посвећене Богородици (Панагиа на грчком језику), се обављају припреме за прославу које почињу свечаном литургијом и молитвама а затим се износи икона или епитаф окићен цвећем. Увече се организују прославе уз храну, песму и игру.

Где можете учествовати у прослави празника

У градовима и селима, острвима, манастирима и капелама одвијају се многи обичаји, преноси Никана.гр.

Како преносе туристи који су раније боравили у Грчкој током овог празника, иако се очекују веће гужве, ово је врло занимљив дан да се буде у тој земљи.

Халкидики

У сваком делу Халкидикија где постоји црква посвећена Богородици, обележава се празник традиционалним светковинама и литијама. Да ли ће бити живе музике или не зависи сваке године од организације у самом месту али ово су места која су традиционално имала организоване прославе.

Foto: Pexels

Ситонија

У цкрви у Сартију налази се икона Богородице Милосрдне (Панагиа Елевса) која је донета из Мале Азије и којој се становници овог дела Ситоније клањају на велики празник 15.8. Вече уочи празника 14.8. износи се епитаф (украшена Богородичина икона) и верници предвођени свештеницима полазе на литију кроз уличице Сартија носећи епитаф украшен цвећем. Сутрадан ујутру се одржава литургија.

У месту Агиос Николаос на Ситонији се обично организовала жива музика на тргу. Обично су тада велике гужве па ако желите да уживате у неком од ресторана потребно је да унапред резервишете место.

Касандра

Капела Панагије Фанеромени у Неа Скионију налази се 2 километра источно од села на месту древног Скионија. Изграђена је на самој обали и има дивне фреске из 16. века нове ере. Празник Панагије Фанеромени у Неа Скионију обележава се 23. августа.

У цркви се чува икона Богородице насликана на постољу стојеће мермерне статуе. Локална традиција каже да слика плаче пре него што се нешто лоше деси у земљи. Вече уочи празника 23.8. одржава се литија из Неа Скионија до ове црквице.

Цркве са иконама Богородице постоје и у Паљурију и Криопигију и такође вече пред празник можете учествовати у литији, а ујутру 15.8. на литургији.

Атос

Када је Атос у питању, празник Пресвете Богородице највише се слави у планинском селу Мегали Панагиа. Ово село је друго по броју становника на Атосу, после Јерисоса. У овом селу постоји свети извор за који се верује да је чудотворан, као и мањи манастир који је седиште Митрополита Јерисоса. Уочи празника (ноћ 14. на 15.) служи се читаве ноћи, а следећег дана припрема се курбан (храна за све посетиоце), у месту има и музике, пијаца (нешто попут вашара).

Иначе село је традиционално, није туристишко, окружено је веома густом шумом и интересантно је видети овакав један аутентичан догађај.

Неа Родха на Атосу слави Девет дана Пресвете Богородице 23. августа, такође са литијом и Светом Литургијом.

Тасос

И на Тасосу се Панагија слави у више места. У селу Маријес и у Потосу уз литије и литургију. У селу Маријес на самом тргу, има живе музике неколико дана пре празника и на сам дан празника.

Највећа прослава на острву дешава се у селу које и само носи име Панагиа. Уочи празника износи се епитаф и одржава се литија кроз село. А следећег јутра, на сам дан празника, после литургије у сеоској цркви која је посвећена Успењу Пресвете Богородице у црквеном дворишту служи се храна коју су припремиле жене из села.

Осим хране, служи се и вино посетиоцима, а организује се и музика, игра и општа прослава.

Догађај на Кефалонији који не смете пропустити

На Кефалонији, 15. августа сваке године, у куполи цркве у близини села Маркопоуло, појављују се мале змије. Према легенди, реч је о монахињама старог манастира који се налазио у близини, које су, да не би пале у руке гусара, молиле Девицу Марију да их преобрази у змије.

У време вечерње службе змије се слободно крећу међу верницима, по светињама и на клупама, не бојећи се и никога не дирајући. После 15. августа одлазе и змије.

Такође, у Панагији Гравалиотиси, у селу Пастра, љиљани који се стављају на њену икону цветају два пута годишње. Захваљујући овим „чудима“ два села окупљају велики број људи на празник Панагије.

(Grčka infoNikana.gr, Blic)

Foto: Pexels

Related posts

ПОКУШАЛИ ДА НАЂУ „БОГОРОДИЧИНЕ ЗМИЈЕ“, ПА ПОКУПИЛИ ОТРОВНИЦУ Једва остали живи уочи великог празника

Ivona

У СРЕДУ ПРОСЛАВЉАМО ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ХРИШЋАНСКИХ ПРАЗНИКА На Велику Госпојину пости се на риби

Ivona

(ВИДЕО) СРБИ У ГРЧКОЈ НАШЛИ ХИТ РЕШЕЊЕ На плажи насмејали све око себе, сви извадили телефоне

Ivona