Србија

Вучић:Тиршова 2 биће завршена до марта, априла 2027, за нас је здравље најважније

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је вечерас радове на изградњи дечије болнице Тиршова 2 и навео да ће они бити завршени до марта-априла 2027. године, додајући да је здравље најважније.

„Дошли смо вечерас да видите да се ради у три смене, реч је о Универзитетској дечјој клиници Тиршова 2, обећавано је најмање у претходних 30 година“, рекао је Вучић.

Он је навео да је вредност грађевинских радова 118 милиона евра и додао да ће зграда изгледати велелепно.

„Радови ће бити завршени до марта, априла 2027. године, пре почетка Експа. За нас је најважније да сачувамо здравље и животе људи и зато улажемо огроман новац и зато смо и урадили Клинички центар који се налази овде и близини.

Градимо најмодернију дечију клинику и верујемо да ће то бити важно не само за децу из Београда, већ из целе Србије и региона“, истакао је он.

Наводећи да има оних који говоре да власт не брине о здрављу, те ће бити уништено због рудника, Вучић је поручио да је здравље најважније.

Он је током обиласка радова рекао да је поносан на ту болницу и да ће она, када буде изграђена, бити на понос свим грађанима Србије, као и лекарима и сестрама који ће имати боље услове.

Најавио је да ће болница имати „феноменалан“ стационар, 535 паркинг места, од тога 80 места за болесна и лица са инвалидитетом.

Подсетио је да се издваја новац за лечење деце у иностранству, као и да 1. септембра креће акција превентивних прегледа за грађане изнад 40 година, а да ће шитематски прегледи за децу бити враћени.

Рок за изградњу Тиршове је 1. мај 2027. године, али ће бити завршена раније, додао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише због чега неки неће да виде колико се улаже у здравство, он је одговорио да је немогуће освртати се на сваку критику и да сваког дана има „три до три и по милиона различитих објава против њега“, и навео да је најважније да се ради и да људи виде резултате.

„Људи знају када ми почнемо да радимо и када кажемо да ће бити завршено – да ће бити завршено“, рекао је Вучић и додао да на крају рад и резултати морају да испливају.

Вучић: Лек за децу лептире стиже 13. или 14. августа у Београд

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вецерас да ће лек за „децу лептире“ бити доступан у Београду најкасније до 13 или 14. августа и да лечење по детету кошта 600.000 евра.

„То лечење кошта 600.000 евра. Реч је о кремама за опекотине, ако се не варам. Нисам лекар, али сам се распитао и спремао се за то. И то ће бити доступно најкасније од 13. или 14. августа овде у Београду. За једно дете кошта 600.000 евра.

Има деце за коју смо издвојили и два милиона евра“, рекао је Вучић на питање да прокоментарише оптужбе изнете у опозиционим медијима да држава не пружа адекватну помоћ деци оболелој од булозне епидермолизе и да је лек за двоје деце одобрен, али да још не стиже.

Он је истакао да је све то држава Србија увек обезбеђивала.

„Све то што причате како се скупља около на около за децу, углавном нико ништа није скупио. То вам је као кад неки клубови кошаркашки причају о томе како навијачи плаћају порез“, рекао је он и додао да му је што се тиче ‘деце лептира’, и тога колико је Србија уложила новца срамота да одовора на коментаре да држава не чини ништа.

Он је најавио да ће сутра министар здравља Златибор Лончар представити тим најстручнијих лекара из различитих области који ће да брину о томе да ли литијум може да утиче на здравље.

„Наш тим који ће да брине и поводом евентуалног рударења, о здрављу људи, да одговори на свако питање, да чува здравље наших људи. Да људи виде да су то имена од ауторитета, од угледа, који се неће играти својом каријером, већ који ће итекако да покажу бригу за људе у нашој земљи“, рекао је Вучић.

Он је подсетио и да од 1. септембра креће акција превентивних прегледа за грађане изнад 40 година.

„Мислим да преко 70 досто људи умире од кардиоваскуларних и онколошних проблема. Да извршимо превенцију, да сачувамо што више људи и живота“, навео је Вучић.

Додао је да ће прегледи трајати и викендом.

Систематски прегледи за децу биће поново уведени, истакао је Вучић, наводећи да држава тиме жели да помогне родитељима да на најбољи могући начин уради „оно што је посао државе“.

„Ту улажемо огроман новац, за инфраструктуру, све врсте лекова које набављамо, лечење, то је преко 4,6 или 4,7 милијарди, али на то вам никад није жао да потрошите новац“, рекао је Вучић.

Он је након обиласка радова на изградњи дечије болнице Тиршова 2, рекао да садашња власт испуни оно што обећава и навео је да је поносан на оно што остављају генерацијама које долазе.

„Ја сам поносан на наше резултате, на оно што остављамо нашој деци, на оно што остављамо нашим старима, на оно што остављамо и генерацијама које долазе“, рекао је Вучић, одговорајаћи на питање новинара да ли је вечерас дошао на градилште да „позира“ медијима, као што то тврде из странке Слободе и правде, који су навели да је он још 2022. обећао отварање Тиршове 2.

„Па то је у реду. Они су (опозиција) обећали још 2002. па нису ни почели. А ми кад обећамо да ћемо нешто да урадимо, онда то направимо. Нисам много леп да би ми фотографисање донело нешто. Нисам ни згодан као што су они, ни паметан као што су они. Али сам много марљивији и утицао сам да се направи систем здравих јавних финансија у нашој земљи. Да можемо да финансирамо и да урадимо све оно што они нису ни помислили да почну“, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ће и убудуће радници радити у три смене на градилишту болнице и да ли је могуће да она буде завршена пре рока, односно 2027. године, Вучић је одговорио да ће држава покушати да је заврши пре почетка Експо изложбе 2027. године, односно пре 1. маја.

„Радиће све док је лепо време, све док може да се ради, радиће се у свим сменама…морају да иду брже и више испред времена, да бисмо могли да калкулишемо у будућности. Односно, доћи ће лоши дани и доћи ће хладно време, биће кишних дана, биће свега када ће рад бити отежан, али да ипак можемо да завршимо у овим оквирима у којима сам говорио“, рекао је Вучић.

Додао је да ће после тога и ниво свеукупне дечје заштите у нашој земљи бити много бољи и на много вишем нивоу.

Он је најавио да ће наредних дана редовно обилазити важна градилишта, која раде у другој и трећој смени.

 

Фото: Танјуг видео

 

Related posts

Без воде део Будисаве

Новосадска ТВ

РХМЗ упозорава на велику количину падавина за викенд, локална појава града

Новосадска ТВ

Вода у Дунаву код Штранда хемијски исправна

Новосадска ТВ